Jheronimus Bosch dwaalt door Oss

  Cultuur

Jeroen Bosch houdt Brabant al maanden in zijn greep. Ook leden van het Genootschap voor Beeldende Kunst Oss haalden inspiratie uit het geweldige oeuvre van Bosch en deden enthousiast mee met diverse exposities dit jaar. De komende weken tonen ze nog één keer in diverse etalages in het centrum en soms daarbuiten hun kunstwerken die op de Middeleeuwse schilder en zijn Tuin der Lusten zijn geïnspireerd.

Oss - Agnes van Dinther van babyspeciaalzaak Het Hobbelpaard op Molenstraat 157 is blij met de kunstwerken in haar etalage. "Als onderwijzeres weet ik hoe belangrijk het is om kinderen met kunst in welke vorm dan ook te confronteren. Of het nu muziek is of beeldende kunst, het maakt niet uit. Niet alleen kinderen maar alle voorbijgangers kunnen in mijn etalages zien wat een enorme verbeeldingskracht Jeroen Bosch én de leden van het GBKO hebben, zoals Annette Rooke, Chris Loermans en Gerda Leemhuis."

Binnenhuisarchitect Sjack Esmyer van de gelijknamige interieuradvies- en designzaak aan de Kerkstraat 2 heeft onder andere tekeningen van Saskia Laan in zijn etalage hangen. "Die verfijnde tekeningen passen perfect in een modern interieur. Het is heerlijk om daarmee te kunnen spelen. Ook De Levensboom van Mary Loermans doet het geweldig met een spot erop!"

Norman Jorna van Eyewish Groeneveld op het Walplein is enthousiast over de werken van Annie Schade en Ine Gooren in zijn etalage. "Het is weer eens wat anders dan alleen maar brilmonturen!"

De Kwast doet ook mee. Met een schilderij van Riet Mulders waarop Jeroen Bosch is te zien en een kleurrijk drieluik van Arie van der Eijk. Bij Miens Eethuis in de Monsterstraat kun je in de hal het fantasievolle Boschmonster van keramiste Tanja Bukman bewonderen. En het met Russische precisie uitgevoerde werk van Elena Diakonova.

Deze opsomming is niet uitputtend. Wandelend door het centrum kom je er meer tegen. Zoals die van de Bossche kunstenares Mieke Kortman in de etalage van Modehuis Ter Horst van Geel. Kortman is weliswaar géén lid van het GBKO, maar haar fantasievolle toneelkostuums die op Bosch zijn geïnspireerd, zijn zeker het bekijken waard!

In de loop van deze week zijn ook bij andere winkeliers werkstukken geplaatst, zoals houtsculpturen van Jules van der Kolk op meerdere plekken in de stad en in de etalage van modehuis De Kiep op Terwaenen het vierluik Jheronimus' Oss, waarop enkele Ossenaren figureren.

Een speciale vermelding voor het werk van Yolande Iddink. Zij trad onlangs toe tot het GBKO en haar schilderijen hangen in de etalage van Ruw'Art aan de Houtstraat.

www.gbko-oss.nl

Meer berichten