Oud-stadsdichter Jan van den Boom hoopt dat meer bedrijven zich zullen aansluiten, zodat de poëzieroute komend jaar kan worden uitgebreid. Foto: Han Jansen
Oud-stadsdichter Jan van den Boom hoopt dat meer bedrijven zich zullen aansluiten, zodat de poëzieroute komend jaar kan worden uitgebreid. Foto: Han Jansen (Foto: Han Jansen)

Oud-Stadsdichter blij met poëzieroute

  Cultuur

OSS - Na de succesvolle Bob Dylan Tribute in februari in de Groene Engel heeft het Poëzie Podium Oss (PPO) een nieuwe activiteit ontwikkeld, een poëzieroute door het centrum van Oss, waaraan een zevental winkels medewerking verleent. Dichters van het PPO hebben voor die bedrijven een gedicht geschreven, dat tegen de buitenzijde van de winkel of in de etalage wordt gehangen, zodat het winkelend publiek het kan lezen en ervan genieten.

Door Han Jansen

Dit voorjaar is een aantal winkels in de Osse binnenstad benaderd met de vraag of zij vriend wilden worden van het PPO; in ruil daarvoor zou een gedicht over het bedrijf dan wel gerelateerd aan product of assortiment worden geschreven, dat vervolgens in de zaak of de etalage wordt gehangen. Aan de zeven bedrijven, die vriend van het PPO zijn geworden, zal op 31 augustus de plaquette met het gedicht officieel worden aangeboden. Het betreft de winkels van Mi Casa en De Horlepiep in De Schakel, Eye Wish opticiens, Boekhandel Derijks en De Visscher Vis aan het Walplein, Kruiderij Rozemarijn in de Heuvelstraat en kunst- en cultuurcentrum K26 in de Kruisstraat.

Stevig en hoog genoeg
Over de kwaliteit van het dichtwerk van de poëten is oud-stadsdichter Jan van den Boom zeer tevreden. Hij coördineert de uitvoering van het project en zegt: "De dichters die zich hadden aangemeld hebben zelf een keuze gemaakt over de winkel die ze met hun gedicht wilden eren. Vooraf hebben we met elkaar bepaald, dat het gedicht voor eenieder die de winkel bezoekt of er langs wandelt begrijpelijk moet zijn. Die regel komt voort uit een project van enkele jaren geleden, toen we op initiatief van Johanna de Bruine, zelf dichter, het idee opvatten om gedichten door de stad heen op een aantal plaatsen te hangen, stevig en hoog genoeg bevestigd aan muren, ter voorkoming van vandalisme."

Vormgever aangetrokken
De initiatiefnemers vonden uiteindelijk sponsors, die de negen borden wilden financieren, onder andere de gemeente Oss en het TBL, met gedichten van bekende dichters. Die gedichten waren voor veel lezers moeilijk te begrijpen, terwijl ze vaak te hoog waren opgehangen, zodat men er onderdoor fietste of wandelde zonder dat het opviel. "Daar hebben we uiteraard lering uit getrokken en we hebben nu een vormgever gevonden die de plaquettes gaat bedrukken. De winkeliers betalen als vriend van het PPO 50 euro en de plaquette met het gedicht en de naam van de dichter wordt hun eigendom. Verder worden ze uitgenodigd voor onze Open Podia bij K26 en voor andere evenementen, zoals Fantastival, waar op 17 september poëzie wordt voorgelezen op het pleintje bij Coretto in De Schakel."

Meer berichten