Beeldhouwer Jos Verschaeren uit Neerloon is K26-lid van het eerste uur. "Het geeft een gevoel van saamhorigheid, waar je bij de opening van een expositie veel collega's spreekt", zegt hij over het kunstcentrum. Ook Jos doet dit weekend mee met de Atelierroute.
Beeldhouwer Jos Verschaeren uit Neerloon is K26-lid van het eerste uur. "Het geeft een gevoel van saamhorigheid, waar je bij de opening van een expositie veel collega's spreekt", zegt hij over het kunstcentrum. Ook Jos doet dit weekend mee met de Atelierroute. (Foto: Han Jansen)

Kunstcentrum K26 viert tiende verjaardag; lid vanaf eerste uur Jos vertelt

  Cultuur

OSS - Eind augustus is het ruim 10 jaar geleden dat een aantal kunstenaars uit de gemeente Oss op initiatief van Alex van der Heijden bijeen kwam om de eerste atelierroute in de gemeente Oss te organiseren en die bijeenkomst leidde via een oprichtingsvergadering tot het ontstaan van het huidige K26 in de Kruisstraat.

Door Han Jansen

Een van de leden van het eerste uur was beeldhouwer Jos Verschaeren uit Neerloon en hij graaft in zijn herinneringen: "We reageerden op een oproep van Alex over het idee om een collectief van kunstenaars te vormen met als doelstelling beeldende kunst toegankelijker te maken voor de inwoners van de gemeente Oss." In de eerste vergadering werd meteen het bestuur samengesteld, dat behalve Alex van der Heijden bestond uit Anita de Baaij, Lisette Kuijpers, Willemijn Denissen, Ton Maria Nijhof en Gé Janssens; de laatste werd ook de eerste voorzitter.

Enthousiaste gemeente bood pand
Verschaeren: "Er meldden zich 44 kunstenaars, schilders, beeldhouwers, keramisten. Iedereen vond ook dat we als individuele kunstenaar te veel op een eiland zaten en dat het verstandig was om deelnemer te worden van een stichting, die bovendien dan op een gemeentelijke bijdrage zou kunnen rekenen en dat laatste gebeurde ook. De gemeente was enthousiast over ons initiatief en we kregen een mooie ruimte aan de Kruisstraat, waar exposities konden worden ingericht. In dat pand waren eerder een kledingwinkel en een electronicazaak gevestigd."

Hij vervolgt: "Naast exposities is K26 onze vergaderruimte maar ook ontmoetingscentrum. Het geeft een gevoel van saamhorigheid, waar je bij de opening van een expositie veel collega's spreekt en samen een hapje eet en wat drinkt. Ik herinner mij de eerste expositie in maart 2007, waarbij we na afloop aan lange tafels met z'n allen chinees hebben gegeten, een idee dat spontaan ontstond en het werd een groot feest."

Expo en evenement
Naast de exposities, eens per 6 weken, en de tweejaarlijkse atelierroute zijn er evenementen als 'Kunst aan de Maas' en 'Oog van Oss' waarbij ook niet-leden kunnen exposeren. Ook zijn er uitwisselingen met identieke kunststichtingen zoals in Veghel, Apeldoorn, Roden en Amersfoort. Binnen K26 worden ook nieuwe kunstuitingen getoond, zoals fotografie, videokunst en poëzie, de laatste activiteit via het Poëzie Podium Oss.

Wethouder Frank van den Brok opende zondag 27 augustus de begeleidende expositie en trapte de zesde atelierroute af, die in het eerste weekend van september in het buitengebied en in het tweede weekend in Oss plaatsvindt. Meer informatie daarover staat op de website van K26.

Meer berichten