Portret van prinses Beatrix, gemaakt door Sylvia Willink.
Portret van prinses Beatrix, gemaakt door Sylvia Willink.

Museum Jan Cunen opent nieuwe exporeeks Powervrouwen

  Cultuur

OSS - Museum Jan Cunen opent zondag 1 oktober haar nieuwste tentoonstellingenreeks Powervrouwen. Het verbouwde en vernieuwde Osse museum komt dan met vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: Vrouwen van Oranje - Portretten van vijf koninginnen, Naakte emotie - Fotograaf Micky Hoogendijk, Iconisch - Sculpturen van Margot Homan en De pil van Oss.

Kysia Hekster, verslaggever Koninklijk Huis van de NOS, opent zaterdag 30 september met burgemeester Wobine Buijs en kunstenaars Micky Hoogendijk en Margot Homan de exposities. Vanaf een dag later, zondag 1 oktober, zijn de exposities voor iedereen geopend. Die middag is het museum van 11.00 tot 17.00 uur open en staat er is een welkomstdrankje klaar voor alle bezoekers, is er muziek en zijn er kinderactiviteiten.

Fotograaf Micky Hoogendijk en beeldhouwer Margot Homan geven tijdens de opening ter gelegenheid enkele exclusieve instaprondleidingen. De rondleiding van Micky Hoogendijk begint om 14.00 en om 15.00 uur, die van Margot Homan om 14.30 en 15.30 uur. Deelname is gratis maar beperkt en een aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via info@museumjancunen.nl. De toegang tot de exposities en rondleidingen kosten 9 euro, museumkaarthouders hebben gratis toegang.

De vrouw centraal
De uiteenlopende exposities in Powervrouwen hebben één overeenkomst: de vrouwelijke identiteit. In Vrouwen van Oranje gaat het over ontmoetingen tussen koninginnen en kunstenaars: over hoe de vorstin zichzelf wil presenteren en hoe de kunstenaar haar ziet. Niet eerder werd in Nederland museale aandacht besteed aan het beeld van maar liefst vijf generaties vorstinnen.

Ongeveer vijftig monumentale en intieme portretten van Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima vertellen het verhaal van vijf krachtige vrouwen die inspireren, richting geven en verbinden. Van Jan Toorops tekening van Emma en Wilhelmina's beeltenis door Charlotte van Pallandt via Juliana's portret door Sierk Schröder en Andy Warhols schilderij van Beatrix tot foto's van Máxima door Erwin Olaf. Ook Máxima's inhuldigingsjurk van Jan Taminiau is te zien.

Kwetsbaar en krachtig
Micky Hoogendijk brengt in haar foto's van de vrouw haar sensibiliteit en tegelijkertijd haar sterkte naar voren. Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. Zij is de vrouw die zij fotografeert.

De bronzen en marmeren sculpturen van Margot Homan tonen dezelfde combinatie van kwetsbaarheid en kracht. Homan zet de vrouw op iconische wijze neer: universeel en geïdealiseerd, waardoor haar beelden haast een bovenmenselijk aura uitstralen.

In de presentatie De Pil van Oss! wordt verteld over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw, en de enorme invloed die deze heeft gehad op haar onafhankelijkheidsstreven, zelfbewustzijn en ontwikkeling.

Over Museum Jan Cunen
Museum Jan Cunen is een inspirerende ontmoetingsplek, een plaats van schoonheid, verbeelding en creativiteit, waar regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis samengaan, toegankelijk en beleefbaar worden.

Meer berichten