Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe.
Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe.

Documentaire Boer Peer en lezing geven inkijk in oude boerenleven

  Cultuur

OSS - In de Maand van de Geschiedenis houden het Stadsarchief Oss en cultuurpodium Groene Engel zondag 22 oktober een middagprogramma waarin het boerenleven van vroeger centraal staat. Tijdens deze middag wordt in Groene Engel de documentaire Boer Peer vertoond.

Het is een intiem portret van de 97-jarige boer Peer Smulders in zijn vervallen boerderij in Maliskamp. De documentaire ging onlangs op het Nederlands Film Festival 2017 in première. Voorafgaand aan deze documentaire geeft Sjaak van Dorst (1955) een lezing waarin hij vertelt over de veranderingen in het boerenleven in Haren na de Tweede Wereldoorlog. De middag begint om 15.00 uur en de entreeprijs is 5 euro.

Documentaire Boer Peer
Boer Peer uit Maliskamp leefde bijna 100 jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij de terugkeer van de Duitsers af. Documentairemaker Daan Jongbloed wist het vertrouwen te winnen en filmde Peer de laatste tien jaar van zijn leven. Boer Peer is een intiem portret van een zeldzaam sobere man.

Peer Smulders leefde als een kluizenaar. Zonder douche, warm water, tv, radio, koelkast of andere luxe. Bijna honderd winters bracht hij door naast de houtkachel. Op een gaspitje kookte hij zijn dagelijkse kost, aardappels met spek en een pot sperziebonen of spinazie. Droog gekookt tot een prutje dat hij rechtstreeks uit de pan schraapte. Tot zijn dood hield Peer nog acht koeien, die hij vetmestte voor de slacht. "Ik blijf werken tot ik dood ben" zei Peer.

Lezing Sjaak van Dorst
Sjaak van Dorst (1955) vertelt met behulp van veel beeldmateriaal het verhaal van zijn jeugd op het platteland. Hij is geboren en getogen in een groot gezin op een boerderij in Haren. In zijn lezing laat Van Dorst de veranderingen in het boerenbedrijf zien en besteedt onder andere aandacht aan: de komst van de eerste tractor en de melkmachine, het verdwijnen van het trekpaard, de laatste processie, het verdwijnen van de melkbussen, de koeien over de wegen, het bezoeken van de veemarkt, de slachting van een varken en samenwerken op het land. Een feest van herkenning voor de een, een historisch sfeerbeeld van verleden tijd voor de ander.

Het middagprogramma over het boerenleven van toen begint om 15.00 uur bij Groene Engel aan de Kruisstraat 15. De toegang kost 5 euro.

Meer berichten