Jos Straathof (op de auteursfoto links) en Twan van den Brand tekenden na tientallen interviews het verhaal op van de jongens van de Corridor; de experimentele jeugdgevangenis in Zeeland waar straffen en heropvoeden hand in hand gingen.
Jos Straathof (op de auteursfoto links) en Twan van den Brand tekenden na tientallen interviews het verhaal op van de jongens van de Corridor; de experimentele jeugdgevangenis in Zeeland waar straffen en heropvoeden hand in hand gingen.

Experimentele bajes in boek gevangen

  Cultuur

ZEELAND - In mei 1967 wordt in Zeeland Penitentiair Trainingskamp De Corridor geopend. Het is een experiment voor jonge gedetineerden dat wereldwijd aandacht trekt. Geen cellen, maar kamers. Ontsnappen is onmogelijk: je loopt gewoon weg.

Auteurs Twan van den Brand en Jos Straathof schreven een boek over 'De bajes van Hazes', waar André Hazes een van de eerste (en de bekendste) 'gedetineerden' was. De schrijvers zijn donderdag 26 oktober in de bibliotheek van Zeeland om over hun boek te vertellen en te signeren. De avond begint om 20.00 uur, de toegang is gratis.

De jongens van de Corridor: de gedetineerden -de jongens- werken met bijlen en zagen in het bos. Ze sporten, bedwingen de stormbaan, spelen Zwarte Piet op de lagere school en doen bij bedrijven in de regio werkervaring op. Dagelijks zijn er confronterende gesprekken over hun gedrag. Het boek De jongens van De Corridor beschrijft aan de hand van persoonlijke verhalen een avontuurlijke geschiedenis die 40 jaar duurt.

De sprekers
Jos Straathof is journalist en filosoof. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Twan van den Brand is onderzoeksjournalist. Samen interviewden zij ruim tachtig mensen. Voormalig personeel van De Corridor van directeur tot groepsleider, van bewaarder tot kok en van verpleger tot chauffeur. Ze spraken ook met ex-gedetineerden en met directeuren van andere gevangenissen, Haagse ambtenaren, inwoners van Zeeland. Verder spitten ze in diverse archieven en zo kregen ze een goed beeld van De Corridor door de jaren heen.

Jos Trienekens trad in 1969 op 21-jarige leeftijd in dienst als groepsleider bij De Corridor. Aanvankelijk verbleef Jos, samen met collega's, in de 'vrijgezellenbungalow' naast de jeugdgevangenis. Later woonde hij met zijn vrouw jarenlang aan de Tweehekkenweg in Zeeland. Hij gaf in de sportzaal van De Corridor training aan diverse groepen uit het dorp, was de 'verbindingsofficier' tussen gevangenis en Zeeland. Jos klom op tot afdelingshoofd, hoofd begeleiding en hoofd programma en beheer.

Marianne Joostink kwam in 1986 als een van de eerste drie vrouwelijke groepsleiders binnen in de mannenwereld die De Corridor was. Ook zij moest 21 jaar jong, in haar eentje met tien jongens, voorzien van bijlen en zagen, het bos in. Marianne deed het CIOS in Arnhem voor ze in Zeeland in dienst trad en in Uden ging wonen. Ze bleef tot 1993 bij De Corridor.

Wie bij de presentatie in de bieb aan de Kerkstraat 54 in Zeeland wil zijn, dient in verband met beperkte ruimte te reserveren via 0486 451244 of via het e-mailadres contactzeeland@nobb.nl.

Meer berichten