Omslagfoto van Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009)
Omslagfoto van Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009) (Foto: Stadsarchief Oss)

Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009)

  Cultuur

OSS - Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009). Deze nieuwe publicatie komt donderdag 9 november uit en is een coproductie van het Stadsarchief Oss en Iris Uitgeverij; een samenwerking die in het verleden al heeft geleid tot de twee succesvolle boeken met het werk van fotograaf Daan Scholte. .

Het nieuwe fotoboek laat het unieke werk zien dat Leo van den Bergh maakte in de decennia rondom de Tweede Wereldoorlog, grofweg van de jaren dertig tot begin jaren zestig. Hierin is zijn woonplaats Oss en het omliggende Maasland vaak terug te zien, maar ook locaties die wat verder van Leo van den Berghs geboorte- en sterfplek af liggen. Van Amsterdam tot Maastricht en van Brussel tot Keulen.

De foto's van Leo van den Bergh zijn kunstwerkjes. Kleine werelden die op zich zelf staan en geen toelichting of verduidelijking nodig hebben. Het lijken vaak stills uit een vergeten zwart-witfilm, de laatste overblijfselen van een verloren klassieker. Altijd een lust voor het oog. Dit fotoboek toont dat Leo van den Bergh niet alleen een vakman was, maar vooral een beeldkunstenaar met een uniek gevoel voor timing, een absoluut geduld voor het juiste licht en een scherp oog voor compositie en esthetiek. Zijn foto's lijken het werk van een geboren fotograaf.

Het boek is geredigeerd door Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss, telt 224 pagina's en heeft ISBN-nummer 978-90-8962-015-6. De verkoopprijs, exclusief eventuele verzendkosten, bedraagt 25 euro.

Meer berichten