Foto: Dick Hubertus

Veelzijdig en kleurrijk kunstenaar Anita de Baaij blijft ontdekken

  Cultuur

OSS - Een middagje op pad met kunstenaar Anita de Baaij (69) levert een mooie inkijk op in haar creatieve brein. We starten in haar ruime en lichte atelier in de Beukenstraat. Vele grote, kleurrijke schilderijen sieren de wanden. Maar ook bronzen beelden, Chinese penseelschilderijen en foto's zijn er te bewonderen. Dagelijks is Anita hier aan het werk.

Door Dick Hubertus

Ze vertelt: "Ik ga elke dag werken omdat ik het spannend vind hoe het verder zal gaan. Ik heb veel gereisd en gelezen. Die indrukken heb ik opgeslagen. Daar put ik uit. Ik verleg nog steeds mijn grenzen en zie altijd nieuwe mogelijkheden. Het is een evolutie". En met een ondeugende twinkeling in de ogen: "Picasso had dat ook. Hij was net als ik een schorpioen. Ik voel veel verwantschap met hem".

Ouders vonden het niets
En verder: "Dat creatieve zit in de genen. Toen ik vier jaar was tekende mijn vader een paardenhoofd. Ik kon dat zo natekenen. Toen ik echter na de Mulo naar de Kunstacademie wilde vonden mijn ouders dat maar niets. Een goed katholiek meisje uit Nijmegen ging niet naar zo'n opleiding met al dat langharig tuig. Toch inspireerde mijn vader me tot het creatieve. Moeder runde het huishouden van acht kinderen, plus een inwonende tante en een geadopteerde jongen met het syndroom van Down. Zoals moeder wilde ik niet worden. Door de jaren ben ik wel abstracter gaan werken. Ook nog wel figuratief, maar in ieder geval met veel kleur. Dat kleurgevoel verklaar ik doordat de familie van mijn moeder rond 1800 in Myanmar woonde. Ik wil graag dat de mensen langer naar mijn schilderijen, monoprints en foto's kijken. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet, het is net een ontdekkingstocht".

Kleurig tussen het porselein
Nadat Anita het licht in het atelier aan de Beukenstraat heeft uitgedaan rijden we in haar, hoe kan het ook anders, kleurrijke bus naar een prachtig herenhuis aan de Molenstraat tegenover museum Jan Cunen waar Bastings Antiquairs is gevestigd. Achter op de binnenplaats staan in een rij een aantal bronzen paardenhoofden die Anita heeft gemaakt. Haar partner en antiquair Charles Bastings is bezig met het repareren van een kroonluchter. Al net zo gepassioneerd als Anita vertelt hij over een van zijn specialiteiten: Chinees porselein. Via een paar mooi gedecoreerde trappen komen we op de zolderverdieping waar Anita een permanente expositieruimte heeft. In de mooie hoge kamers vol prachtige antieke meubelen komen haar kleurrijke schilderijen goed tot hun recht.

Ze vertelt: "Ik doe mee aan de landelijke verkiezing van Schilderij van het jaar 2017. Tot en met november kan iedereen een stem uitbrengen op een speciale website. Vanaf 29 oktober is er ook werk van mij te zien in het Kunststation in Uden aan de Prior van Milstraat. Daar is een expositie genaamd Mondriaan Inspired. Wat ik heel jammer vind is dat je het woord cultuur steeds minder hoort. In galeries hangt mijn werk niet meer. Het is allemaal te commercieel geworden. Maar geen nood, iedereen kan in de Boterstraat, waar ik een toonkamer heb, en hier bij Charles mijn schilderijen bewonderen.

Meer berichten