Kunst aan de Maas in 2016
Kunst aan de Maas in 2016

Gebrek aan partners betekent einde voor Kunst aan de Maas

  Cultuur

OSS - Na vijf jaar komt er een einde aan het project Kunst aan de Maas. De gelijknamige stichting die het kunstproject jaarlijks op touw zette laat weten dat het ontbreekt aan voldoende draagvlak om het project zonder subsidies voort te zetten.

Dat betekent dat de vijfde en voorgaande editie, die eind september is afgerond, de laatste is. Bijna 4 maanden stonden er tien kunstwerken van professionele kunstenaars langs de oevers en in de omgeving van de Maas. Die werken waren via diverse wandel- en fietsroutes te bezichtigen. Stichting Kunst aan de Maas noemt de afgelopen editie succesvol maar heeft toch besloten het project niet meer voort te zetten.

Het afgelopen jaar heeft de organisatie een stevige professionaliseringsslag gemaakt, op organisatorisch, financieel en kunstinhoudelijk vlak. Zo werd de nieuwe Stichting Kunst aan de Maas opgericht en werd er een kunstcommissie aangesteld. De volgende stap was om het project te verduurzamen door partners in het veld te vinden die het project financieel mogelijk zouden kunnen maken, zodat Kunst aan de Maas niet langer afhankelijk zou zijn van (culturele) subsidies. Helaas moet de Stichting Kunst aan de Maas concluderen dat er te weinig draagvlak is voor een dergelijk project in deze regio. Het ontbreekt aan partners, bedrijven en sponsoren, die het project financieel willen ondersteunen. Dat betekent dat er na vijf jaar Kunst aan de Maas een eind komt aan dit project.

Kunst aan de Maas is een idee van het kunstenaarscollectief K26 en samen met de Stichting Maasmeanders ontwikkeld tot een cultureel en toeristisch evenement in de regio. In de vijfde editie van Kunst aan de Maas werden werken getoond van kunstenaars uit alle delen van het land en uit diverse disciplines: audioverhalen, beeldende kunst en film, allemaal geïnspireerd op het landschap. Simon Niks, Ninette Koning en Weerthof & Pagée maakten speciaal voor deze editie nieuw werk. Noortje Haegens, Thomas Bakker en Jos Verschaeren lieten bestaand werk zien.

Alle werken kregen een tijdelijke plek, behalve De Meandersom, de vier audiodocu's van Weerthof & Pagée; die zijn nog steeds online nog te beluisteren, onder andere op de website van het kunstproject.

Meer berichten