Lezing over de 'joodse' Rembrandt in de Pinksterterp; een mythe ontrafeld

  Cultuur

OSS - Kunsthistorica Marie Christine Walraven uit Oss geeft donderdag 30 november een lezing over de relatie tussen schilder Rembrandt van Rijn en het jodendom. Dat doet ze in de Pinksterterp in Oss, op uitnodiging van het Genootschap Nederland-Israël.

In de Hermitage in Amsterdam zijn op dit moment de 'Hollandse Meesters uit de Hermitage' in St.Petersburg weer even terug in Amsterdam. Het is een tentoonstelling met onder andere een aantal schilderijen van Rembrandt. Eén daarvan is het 'portret van een oude jood' uit 1654. In de afgelopen eeuwen is de romantische mythe ontstaan dat Rembrandt een speciale band met joden had.

Hij zou bevriend zijn geweest met de filosoof Spinoza en rabbijn Menasse ben Israël. In zijn schilderijen zag men soms zelfs sporen van joodse mystiek (kabbala) en verwijzingen naar het jodendom of, heel beroemd, het Joodse bruidje. De mensen uit Rembrandts dagelijkse omgeving, de Amsterdamse jodenbuurt, zouden zijn inspiratiebron zijn geweest voor vele tekeningen en portretten. Maar klopt dit beeld?

Kunsthistorica Marie Christine Walraven uit Oss gaat donderdag 30 november met toehoorders op zoek naar de waarheid over de 'joodse' Rembrandt. Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en is een bevlogen vertelster. Ze vertelt er vanaf 20.00 uur over in de Pinksterterp aan de Vianenstraat 102 in Oss.

Meer berichten