Burgemeester Marieke Moorman bekijkt het beeld voor Nelson Mandela samen met kunstenaar Hans van Uden. Die maakte de sculptuur ter plekke, om de bewoners als eigenaar te betrekken.
Burgemeester Marieke Moorman bekijkt het beeld voor Nelson Mandela samen met kunstenaar Hans van Uden. Die maakte de sculptuur ter plekke, om de bewoners als eigenaar te betrekken. (Foto: Elfi van den Brandt)

Gedenkteken voor Nelson Mandela in Heesch

  Cultuur

HEESCH - Alleen de straat naar Nelson Mandela vernoemen, was niet genoeg voor de bewoners van de Nelson Mandelastraat. Zij willen de overleden president eren met iets groters. Zo is het idee voor het beeldhouwwerk ontstaan.

Door Elfi van den Brandt

Burgemeester Marieke Moorman onthulde zaterdag 2 december aan de Nelson Mandelastraat in Heesch een beeldhouwwerk van kunstenaar Hans van Uden. Dat is gemaakt op initiatief van de bewoners van de Nelson Mandelastraat. Enkele jaren geleden zijn er in Heesch in CPO- verband (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) tien geschakelde woningen voor ouderen gerealiseerd. De bewoners hebben de gemeente gevraagd om de straat te vernoemen naar Nelson Mandela. Later wilden de bewoners meer aandacht besteden aan de persoon Mandela en besloten tot het maken van een gedenkteken.

Ode, maar geen standbeeld
Met de toepasselijke naam 'Verzoening' is dit gedenkteken in de Nelson Mandelastraat een ode aan alles waar Mandela voor staat. De verzoening tussen zwart en wit, saamhorigheid. Deze filosofie vinden de bewoners zo mooi dat ze kunstenaar Hans van Uden hebben gevraagd een beeld te maken. "Het was een vrije opdracht", vertelt Hans. "De bewoners wilden een ode, maar ik wilde geen beeld van Mandela zelf maken. Ik wilde iets maken dat alles weergeeft waar hij voor staat. Dat is uiteindelijk dus dit beeld geworden."

Aanspraak van omwonenden
Hans van Uden wilde met zijn beeld een statement maken, maar vindt het ook belangrijk dat het beeld geadopteerd wordt door de bewoners. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Hans ter plaatse aan het beeld gewerkt. "De beeltenis van Mandela op de sokkel van het beeld is er ingehakt terwijl het beeld al in de straat stond. Daardoor krijg je erg veel aanspraak van de omwonenden. Je wil toch de 'eigenaar' erbij betrekken en dat zijn de bewoners."

Het thema 'verzoening' is gekozen door de bewoners in samenwerking met de kunstenaar. Een van de redenen voor dit thema is het boek dat Mandela schreef, waarin hij schrijft dat er zonder verzoening geen toekomst is. Een mooi gegeven om naar te leven, vinden ze in de Nelson Mandelastraat.

Meer berichten