De roman 'De Zonnegloren, Bizarre ontwikkelingen rond een verzorgingstehuis' is in december 2017 bij uitgeverij Pumbo uitgekomen op paperback met 152 pagina's. Het boek is à 19,95 euro te bestellen bij www.boekenbestellen/de-zonnegloren. Inzet rechts: auteur Jos Langens.
De roman 'De Zonnegloren, Bizarre ontwikkelingen rond een verzorgingstehuis' is in december 2017 bij uitgeverij Pumbo uitgekomen op paperback met 152 pagina's. Het boek is à 19,95 euro te bestellen bij www.boekenbestellen/de-zonnegloren. Inzet rechts: auteur Jos Langens.

Roman over sociaal onrecht in Oss

  Cultuur

HEESCH - De in Heesch geboren Jos Langens (54) trok zich de berichtgeving over slechte verzorging van ouderen erg aan. Hij speelde met de gedachte er een boek over te schrijven en bracht dat idee vorig jaar tot uitvoering. Het resultaat, het boek 'De Zonnegloren', bracht hij in december in de (digitale) boekwinkels.

"Het idee om het boek te schrijven kwam eigenlijk door de vele berichten in de media over de slechte verzorging van de oudere mensen", laat Langens weten. "Ik herinner me nog het interview met Ben Oude Nijhuis en staatssecretaris Van Rijn, waar in deze laatste op een zeer kille en formele manier die oude man te woord stond die de vele slechte situaties in een verzorgingshuis beschreef. Het leek erop, en lijkt er nog steeds op, dat zolang er geen macht bij deze groep van ouderen zit je er mee kunt doen en laten wat je wilt."

Volgens Jos Langens werd pas serieus aandacht aan ouderenzorg besteed toen Hugo Borst zich er mee ging bemoeien. Daaruit ontstond bij Jos de gedachte: 'stel nou dat deze groep van ouderen wel over veel macht beschikt, hoe zou dat er dan uitzien?' "Dat is eigenlijk de aanleiding geweest voor het schrijven van mijn roman."

De in 1963 in Heesch geboren Jos Langens ging eind jaren 70 naar het Osse Maaslandcollege en studeerde daarna Psychologie aan de Universiteit Utrecht. In zijn vrije tijd speelde hij hockey bij Keep Fit en cello bij het Regionaal Symfonie Orkest Oss, dat hij met anderen heeft opgericht en nog steeds bestaat.

Het verhaal
In de roman, 'De Zonnegloren', nemen de bewoners van een Oss verzorgingstehuis het recht in eigen hand. Aangevoerd door een ex-redacteur van 'de Osse courant' en met steun van anderen gaan de bewoners de strijd tegen het onrecht aan. Een van de hoofdpersonen, Wolf, heeft bij de Osse Courant gewerkt maar is daar, net als een andere collega, ontslagen omdat hij teveel wroette in situaties in Oss die het daglicht moeilijk verdragen konden, zoals corrupte ambtenaren. De nieuwe hoofdredacteur van de Osse Courant bleek ook tot het foute clubje insiders te horen, vandaar dat Wolf zijn werk niet meer kon doen en uiteindelijk ontslagen werd. Dit onrecht was voor hem de aanleiding om de bewoners van de Zonnegloren te mobiliseren.

Het boek gaat naast sociale onrecht over andere thema's als zingeving, passie en lust. Wat begint als een soort van vergelding ontspoort behoorlijk. Auteur Jos Langens noemt de realistische situatie een van de sterktes van de roman. "Op dit moment is dat nog niet waarschijnlijk maar wanneer we doorgaan met de oudere mensen weg te stoppen op een manier zoals we dat nu doen, dan zou zo'n situatie ooit zo maar eens kunnen gebeuren", zegt Langens.

Meer berichten