De Brabantse Nadiya met Somalische roots schildert, maar fotografeert ook. In haar foto's probeert ze mensen vast te leggen die lief tegen elkaar doen. "Daar word ik heel gelukkig van", zegt ze.
De Brabantse Nadiya met Somalische roots schildert, maar fotografeert ook. In haar foto's probeert ze mensen vast te leggen die lief tegen elkaar doen. "Daar word ik heel gelukkig van", zegt ze.

Creatieve therapie, een weg om jezelf te vinden

  Cultuur

OSS - Vanaf 2 april is in de etalage van Ruw'Art aan de Houtstraat een maand lang werk te zien van Nadiya Mohado. "Het is voor mij de eerste keer dat ik exposeer. Heel bijzonder," vertelt Nadiya, terwijl ze een van haar eerste werken laat zien: "Het is voor mij een manier om emoties te laten zien op het doek."

Door Henk Ruurda

De ouders van Nadiya komen uit Somalië. "Zelf ben ik in Oss geboren. heb tot mijn elfde in Ravenstein gewoond en daarna ben hier ik weer teruggekomen. Ik voel me 100% Brabantse. Inmiddels woon ik zelfstandig in de Ruwaard."

Schildertherapie
Na een aantal jaren middelbare school moest Nadiya stoppen met haar studie vanwege een psychose. "Ik kwam terecht bij de GGZ Oost-Brabant, bij Arsis. Daar werd ik ingesteld op de juiste medicatie en ben ik in aanraking gekomen met creatieve therapie. Dat heeft me geweldig geholpen om te leren gaan met mijn gevoelens. Twee maatschappelijk werkers, ervaringsdeskundigen, leerden me mezelf te vinden, via schilderen en werken met inkt."

Noodzaak is groot
Nadiya vertelt enthousiast over haar ervaringen. "Het is heel fijn om te kunnen praten over wat je bezighoudt, je emoties. Jammer dat er zo drastisch is bezuinigd bij de GGZ. Volgens mij zouden veel meer mensen met creatieve therapie in aanraking moeten komen."

"Sinds elf jaar houd ik me ook intensief bezig met fotograferen. Mijn onderwerpen zijn de natuur en straatfotografie. Ik probeer mensen in hun natuurlijke omgang vast te leggen, als ze elkaars hand vasthouden, lief doen tegen elkaar. Daar word ik heel gelukkig van."

Binnenkort begint Nadiya met de MBO opleiding BBL Verpleegkunde. Tot eind april is haar werk te zien bij Ruw'Art in de Houtstraat.

Meer berichten