"Ja, ik ben een idealist, met een passie voor muziek en zit nog vol plannen." Programmeur bij Groene Engel Marjolein Kooijman heeft duidelijk plezier in haar werk. Haar brede muziek smaak -"Van metal tot salsa"- keert terug in haar programmering. Foto: Dick Hubertus
"Ja, ik ben een idealist, met een passie voor muziek en zit nog vol plannen." Programmeur bij Groene Engel Marjolein Kooijman heeft duidelijk plezier in haar werk. Haar brede muziek smaak -"Van metal tot salsa"- keert terug in haar programmering. Foto: Dick Hubertus

Marjolein stopt muziek in Groene Engel

  Cultuur

OSS - Eindelijk lente. Marjolein Kooijman interviewen op het zonovergoten terras van de Groene Engel is geen straf. Bevlogen vertelt de ex-bassiste van The Gathering over haar werk als muziekprogrammeur bij het cultuurpodium aan de Kruisstraat.

Door Dick Hubertus

Marjolein geniet van haar espresso en vertelt: "Al van jongs af aan was ik gek op muziek. Mijn buurjongen kon een stukje van Nirvana op de gitaar spelen. Dat wilde ik ook. Bij het eindexamen van het Mondriaan College heb ik als keuzevak muziek gedaan en ben vervolgens op de Rock Academie afgestudeerd als gitarist. Mijn persoonlijke muzikale belangstelling is heel breed: van metal tot salsa. Verder vind ik ook indie, pop en reggae fijne muziek. Live vind ik flamenco en klassiek intrigerend. Dat komt goed uit want de muziekprogrammering voor de Groene Engel is ook heel breed."

Netwerk in de muziekwereld
Het gebouw van de Groene Engel dateert uit 1912 en is gebouwd in art-deco stijl als kantoor voor de margarinefabriek van de firma Jurgens. De familie Jurgens woonde er pal naast in Huize Kio. Mevrouw Jurgens had er een grote botanische tuin waar zij ook groenten en kruiden liet groeien. Deze gaf ze aan medewerkers van de fabriek. Hierdoor kreeg zij de bijnaam: de Groene Engel. Marjolein wordt veel benaderd door bands om op te mogen treden in de Groene Engel. Ze zegt: "Meestal boeken we Nederlandse bands omdat we dan ook subsidie krijgen van het fonds Podiumkunsten. Door de jaren heen heb ik natuurlijk een groot netwerk opgebouwd in de muziekwereld. Zo heb ik laatst Barry Hay met zijn Flying V Formation kunnen boeken."

'Energie is fantastisch'
Over de zaal zijn de optredende artiesten altijd heel enthousiast. Marjolein: "Ik vergelijk het met zwemmen in een grote zee. Je vindt een klein schelpje en dan blijkt er een superparel in te zitten. Sommige bands reizen af met het idee: Oh, we moeten naar Oss. Maar als ze dan hier binnenkomen staan ze met open mond te kijken: 'Wat een vette zaal zeg!'. Artiesten worden hier ook altijd heel gastvrij ontvangen door onze grote groep vrijwilligers. Allemaal mensen met passie voor cultuur. We organiseren vierhonderd evenementen per jaar en zitten slechts met 2,5 betaalde kracht op kantoor. Veel wordt door vrijwilligers gedaan. Ik zeg altijd: 'Het is hier groot genoeg om uit te pakken en klein genoeg voor een intiem optreden'. Het contact met het publiek en de energie die je hier voelt als artiest is fantastisch."

Het budget waarmee Marjolein Kooijman (37) moet werken is heel beperkt. Zelf noemt ze het voor de grap: min 4000 euro. Daarom is het extra knap dat ze toch zo'n gevarieerd en kwalitatief goed programma weet te bieden. Zelf zegt ze: "Ja, ik ben een idealist, met een passie voor muziek en zit nog vol plannen. Nu we de horeca weer in eigen beheer hebben zijn er iets meer mogelijkheden voor de programmering. Zo treden op vrijdag 20 april Vive la Fête en The Ultraverse op in de zaal, in het café draaien dj's en zijn er heerlijke cocktails te bestellen. Op Bevrijdingsdag komt er een Vrijheid Blijheid BBQ in het parkje met leuke muziek. Ook doet de Groene Engel voor het eerst mee met Muziekboulevard."

Meer berichten