Het gebouw van de Sint Jan aan de Koornstraat, opgeleverd in 1948. Een ontwerp van architect De Reus. Foto: Collectie Stadsarchief Oss
Het gebouw van de Sint Jan aan de Koornstraat, opgeleverd in 1948. Een ontwerp van architect De Reus. Foto: Collectie Stadsarchief Oss (Foto: )

Expo; honderd jaar hart voor onderwijs

  Cultuur

OSS - Scholieren of geslaagden die tijdens de zomervakantie heimwee krijgen naar school, kunnen tot met zaterdag 18 augustus naar het Stadsarchief Oss. Die heeft namelijk de expositie '100 jaar hart voor onderwijs. van Mavo Sint Jan tot Hooghuis Stadion'. Anderen die geïnteresseerd is in Osse onderwijs zijn overigens ook welkom.

De fraters hebben een belangrijke rol gespeeld op het gebied van onderwijs. Sinds 1883 werd er in Oss al katholiek jongensonderwijs verzorgd door de fraters van Tilburg. Fraters vormen een kloosterorde, een congregatie, en hoeven in tegenstelling tot paters geen priester te zijn. De fraters woonden in hun klooster aan de Begijnenstraat in Oss en leidden een lagere (A en B) school aan de Krakenburg in Oss. Vanaf 1918 boden zij leerlingen de mogelijkheid om een voortgezette opleiding te volgen na de lagere school; zij konden het mulo diploma halen. Daarmee begint een honderdjarige periode van de school die in de loop der jaren heel wat naamswijzigingen heeft ondergaan: mulo Sint Jan, mavo Sint Jan, Carmel College mavo Sint Jan, Hooghuislyceum locatie Centrum en Het Hooghuis Stadion, de huidige naam.

Van inktpot tot laptop
Het eigen gebouw van de 'Sint Jan' werd geopend in 1948 aan de Koornstraat. In 2010 verhuisde de school naar de Mondriaanlaan, op de Talentencampus bij het voetbalstadion. De naam werd toen Het Hooghuis Stadion. In 100 jaar is er uiteraard veel veranderd. Van fraters die tot in de jaren zeventig alleen aan jongens lesgaven, tot onderzoekend leren in open leercentra en aan het werk gaan op eigen laptops.

Lezing
Veel Ossenaren hebben op de 'Sint Jan' gezeten. Dat is volgens het Stadsarchief Oss een goede reden om bij dat jubileum stil te staan. Het honderdjarige bestaan wordt gevierd met deze kleinschalige tentoonstelling in het Stadsarchief en met een grote reünie op Het Hooghuis Stadion op zaterdag 26 mei. Aanmelden voor die reünie kan via de website www.hethooghuis.nl/stadion. Ook wordt er een jubileumboek uitgegeven en is er op donderdagavond 14 juni een lezing in het Stadsarchief door Alphons Bakker, teamleider op het Hooghuis Stadion en auteur van het jubileumboek. De toegang tot de lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht en kan 0412-842010 of informatie@stadsarchiefoss.nl.

Het Stadsarchief is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss, en is geopend op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur. De tentoonstelling, de boeken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. De toegang is gratis. Meer informatie staat op de facebookpagina van het Stadsarchief of op de website van het Stadsarchief.

Meer berichten