Van links naar rechts: deken-schrijver Erwin de Vries, hoofdman Hans Pennings en Els Mulders, organiserende kracht van het Midzomerfestijn.
Van links naar rechts: deken-schrijver Erwin de Vries, hoofdman Hans Pennings en Els Mulders, organiserende kracht van het Midzomerfestijn. (Foto: Dick Hubertus)

Gilde luistert het Midzomerfestijn op

  Cultuur

OSS - Buiten oefenen de tamboers. Binnen in het mooi gelegen onderkomen van het Sint Sebastiaan Gilde aan de Huizenbeemdweg vertellen hoofdman Hans Pennings en deken-schrijver Erwin de Vries enthousiast over de geschiedenis en huidige betekenis van hun gilde. Komend weekend speelt het gilde een prominente rol op het Midzomerfestijn dat in wijkpark De Elzenhoek bij de Kinderboerderij voor de elfde keer plaats vindt. Voorzitter Els Mulders van het organiserend comité is ook aangeschoven. Ze vertelt: "In de Ruwaard wonen 15.000 mensen met 95 verschillende nationaliteiten. Daarom is het thema dit jaar 'Feest van Verbinden'."

Door Dick Hubertus

Het gilde en het organisatiecomité van het Midzomerfestijn hebben elkaar gevonden wat betreft invulling van het programma voor komend weekend. Els Mulders legt uit: "Eigenlijk begint het festijn vrijdagavond al met een besloten feest voor alle vrijwilligers die actief zijn in de Ruwaard. Onder hen worden acht personen uitgeloot die een ballonvaart krijgen aangeboden. Op zaterdag zijn er workshops voor kinderen waarvan een aantal verzorgd wordt door het Sint Sebastiaan Gilde zoals trommelen, vendelen en schilden maken. Bij de Kinderboerderij staat ook een grote tent. Daar vindt het Preuvenement plaats. Iedereen kan dan gratis heerlijke gerechten komen proeven die door inwoners van vijftien verschillende nationaliteiten uit de Ruwaard worden bereid. En dat alles met het idee: eten verbroedert. De zaterdag wordt afgesloten met een groot feest voor alle Ruwaardbewoners met een optreden van Johnny Rivers."

Kleurrijk defilé 
Op zondag wordt gestart met een gilde-mis om 10.00 uur in de H. Hartkerk, gevolgd door een wijkbrunch in de grote tent voor 1,50 euro per persoon. 's Middags is er een hobby- en promotiemarkt, komt de politie voorlichting geven over buurtpreventie en zorgt het Sint Sebastiaan Gilde, samen met twaalf andere gilden uit de regio voor het nodige spektakel. Hans Pennings, archivaris bij de gemeente Gemert-Bakel, legt uit: "Om 12.30 uur vertrekken we met de dertien gilden bij "Ons Huis van de Wijk" voor een optocht door de Ruwaard. We eindigen natuurlijk bij de Kinderboerderij waar we defileren voor de tribune met genodigden. We lopen dan met z'n allen met vele vaandels en enorm tromgeroffel frontaal richting de tribune. Dat is een imposant en kleurrijk schouwspel waarbij me altijd de rillingen over de rug lopen."

Gilde beschermde Oss
Over het ontstaan van de gilden vertelt Erwin de Vries: "Ze zijn opgericht in de middeleeuwen om Oss en omgeving te beschermen tegen de Geldersen. In de bloeitijd hadden we hier acht gilden. De leden moesten natuurlijk oefenen in het schieten. Daar is het Koningsschieten, wat wij nu nog beoefenen, uit voortgekomen. Tegenwoordig schieten we met kruisboog en geweer. Het gaat ons erom de traditie in ere te houden, we beleven plezier aan het sportieve element bij het schieten. Het trommelen en vendelen zorgen voor een stuk decorum, zoals laatst bij het zilveren priesterfeest van pastoor Kerssemakers en elk jaar bij de Dodenherdenking."

Broederschap en gezelligheid
Bij het Gilde horen gaat volgens Hans Pennings ook om de gezelligheid, broederschap, het opkomen voor elkaar en iets te betekenen voor de samenleving. "Daarom vinden we het prachtig om komend weekend ons steentje bij te dragen aan het Midzomerfestijn. We besluiten op zondag met wedstrijden vendelen, trommelen, schieten, bazuin blazen en ringsteken te paard", vertelt hoofdman Hans. Het complete programma is te vinden op de website www.rucrea.nl/midzomerfestijn.

Meer berichten