Foto:

Europa is dichtbij in Erfgoedlokaal Haren

  Cultuur

HAREN - 'Europa' is doorgaans niet het onderwerp waar heemkundigen zich op richten. Die bestuderen immers de lokale geschiedenis en gebruiken van een dorp, stad of streek. Toch laat Erfgoedlokaal Haren ons dorp de komende maanden de expositie 'Wij in Europa' zien, en dat heeft alles te maken met de Open Monumentendagen.

Die landelijke Open Monumentendagen, zaterdag 8 en zondag 9 september, hebben dit jaar namelijk het thema 'Europa'. Daar haakt het Erfgoedlokaal mee aan, door lokale zaken in een ruimer perspectief te zien. Het antwoord lag voor de voeten toen Erfgoedlokaal Haren ons dorp zich focuste op lokale bedrijven, die internationaal zijn doorgebroken in het veetransport, machinebouw of scheepvaart.

Op vakantie
Ook lokale persoonlijkheden hebben de aandacht. Wie op vakantie gaat, voelt zich niet alleen thuis in eigen land maar bezoekt ook andere landen in Europa. Men brengt souvenirs mee naar huis en fotograferen volop, herinneringen aan de tijd dat we even weg zijn geweest van huis en haard. Die herinneringen samen vormen een tentoonstelling waarin te zien is hoe 'wij' als lokalen buiten onze grenzen zijn gegaan op het gebied van religie, arbeid, ambacht, klederdrachten, geologie en kunst.

De tentoonstelling heeft ook aandacht voor historische beelden uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de wederopbouw en de industriële ontwikkeling volop aan de gang waren en het 'op vakantie gaan' zich ging ontwikkelen.

Openingstijden
De expositie 'Wij in Europa' van Erfgoedlokaal Haren ons dorp is tot en met zondag 7 oktober elke eerste zondag van de maand tussen 11.00 en 15.00 uur te zien in voormalige kloosterboerderij links naast Klooster Bethlehem aan het Kerkplein. Dat zijn zondagen 8 juli, 5 augustus, 2 september, 8/9 september (Monumentendagen) en 7 oktober. Groepen kunnen ook buiten die tijden op afspraak de expositie bekijken. De toegang kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gaan gratis naar binnen. Meer informatie staat op de website van het erfgoedlokaal.

Meer berichten