Collage van de deelnemende kunstenaars met linksboven werk van René Klarenaar, linksonder Maria van der Laar en rechts werk van Laurens Bosman. Zij en twee andere artiesten exposeren in Ravenstein.
Collage van de deelnemende kunstenaars met linksboven werk van René Klarenaar, linksonder Maria van der Laar en rechts werk van Laurens Bosman. Zij en twee andere artiesten exposeren in Ravenstein. (Foto: )

Expo in Garnizoenskerk wordt geopend met muziek

  Cultuur

RAVENSTEIN - De kunstenaars Jan Hamersveld, Laurens Bosman, Maria van der Laar, Maria de Meijer en René Klarenaar exposeren tot en met zondag 12 augustus in de Garnizoenskerk van Ravenstein. De expositie wordt zondag 22 juli geopend met een muzikaal optreden en is daarna elk weekend te zien tussen 11.00 en 17.00 uur.

De vijf exposerende kunstenaars zijn allemaal (oud)studenten aan de Arendonk Academie (België). Één van hen is René Klarenaar. Voor hem betekent monumentaal 'van een inspirerende aanleiding en/of herinnering een beeldend verhaal vormgeven en in een specifieke omgeving plaatsen'. "Voor deze expositie heb ik mij laten inspireren door militairen, waarvoor deze kerk gebouwd is", vertelt hij. "De kerkbanken bieden een unieke kans om ze te gebruiken als 'kapstok' voor een monumentale beeldengroep van geüniformeerde militairen'.

Beeldhouwen
Maria van der Laar exposeert haar beelden; portretten en figuren die naar waarneming zijn gemaakt. Met een expressieve toets zet zij de types in klei neer. Ook Jan van Hamersveld is beeldhouwer: "Beeldhouwen heeft me jaren geleden omarmd en niet meer losgelaten. Als ik een steen heb en het ontwerp/idee is klaar, werk ik naar de vorm toe die ik in gedachten heb."

Maria de Meijer liet tijdens een studie over de smokkelpraktijken tussen Nederland en België tijdens WOI en WOII haar oog vallen op oude blikken waarin olie en petroleum werd gesmokkeld. De verweerde kleuren nodigden haar uit om die te imiteren en kreeg dat voor elkaar met gebruik van oxides, engobes en glazuur.

Mix van media
Laurens Bosman wil met kunst persoonlijke associaties losmaken bij de toeschouwers. Hij experimenteert met compositie en materiaalgebruik dat kan resulteren in combinaties van schildertechniek, houtskool, collage of fotografie.

Opening
Lokale kunstenaar Jos Verschaeren opent de expositie in de Garnizoenskerk zondag 22 juli om 15.00 uur. Muziek is er daarbij van dwarsfluitist Juliette van Duren, Hans Verhoeven op fagot en Thea Kuijpers op klarinet. De toegang is gratis.

Meer berichten