Te zijn of niet te zijn; Hamlet in Lith

  Cultuur

LITH - Theatergroep BLUV, met Harold Schraven als regisseur en muzikaal leider, brengt Shakespeare's Hamlet naar zijn geboortedorp Lith. Op vrijdag 14 september speelt de voorstelling in het park achter de Protestantse kerk. Oud-Lithenaar Linda van Doorn speelt vier rollen in deze productie. Onlangs ontving zij op 34-jarige leeftijd de 'De lach en de traan' voor haar 25-jarige toneeljubileum. Lithenaar Mike van Os luistert de voorstelling samen met Schraven muzikaal op.

Ze kennen elkaar van jongs af aan, toen Schraven en Van Os leiding waren bij 'Polderkamp' en Van Doorn daar als kind een week vakantie vierde. Dat ze ooit nog samen al voor het zoveelste jaar achtereen op het podium zouden staan hadden ze toen nog niet verwacht, maar inmiddels zijn hun samenwerkingen al niet meer op één hand te tellen. Van Doorn ontving in juni op 34-jarige leeftijd de zilveren jubileumspeld 'De lach en de traan' voor haar 25-jarige toneeljubileum in het amateurtheater. Over Schraven zei ze in het Brabants Dagblad: "Van hem heb ik echt leren spelen, emoties leren uiten én ze te gebruiken in mijn spel.''

Wereldberoemd in Lith
Schraven heeft als regisseur een flink aantal behoorlijke producties op zijn naam staan. In Lith is hij bekend van onder andere Dorp aan de Rivier, Op Hoop van Zegen en Julius Caesar aan de Maas. Bij veel verenigingen heeft hij spelers naar een hoog niveau getild. Daarnaast vormt hij met Emiel de Jong de groep TG Graasland, waarmee hij kinder- en jeugdvoorstellingen maakt. Zijn voorstellingen staan bekend om de prachtige details in het volledige plaatje. Mike van Os vormt samen met Schraven het bekende duo Haiko en Maiko.

Het verhaal
Het drietal speelt vrijdag 14 september om 20.15 uur de voorstelling Hamlet, Prins van Denemarken, in het park achter de protestantse kerk in Lith. De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlet's vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook vertelt hij dat zijn oom Claudius de moordenaar is. Claudius eist de troon op en trouwt bovendien met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt. Hamlet weet niet wat hij moet doen. Spreekt de geest de waarheid of proberen duistere krachten hem tot slechtheid te verleiden? Moet Hamlet wraak nemen op Claudius? Theatergroep BLUV giet de voorstelling een 'BLUV-jasje' en maakt daarbij gebruik van livemuziek en zang.

Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via de website van het gezelschap.

Meer berichten