Erik Scherder vertelt zondag 16 december in zijn theatercollege bij Theater De Lievekamp over zijn onderzoek naar muziek en het brein.
Erik Scherder vertelt zondag 16 december in zijn theatercollege bij Theater De Lievekamp over zijn onderzoek naar muziek en het brein. (Foto: )

Erik Scherder op missie met muziek bij Theater De Lievekamp

  Cultuur

OSS - Prof. dr. Erik Scherder komt zondag 16 december met een theatercollege naar Theater De Lievekamp. In de voorstelling Muziek en het Brein: 'Science meets music' laat Scherder zien wat muziek teweeg kan brengen in de hersenen. Zijn missie is om alle kinderen op te laten groeien met muziek.

Door Elfi van den Brandt

Prof. dr. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de effecten van beweging en muziek op het brein. Scherder: "In mijn eerste onderzoeken zijn we gaan kijken naar hoe bewegen de hersenen beïnvloedt. Hier kwam onder andere uit dat bewegen een verrijking is voor de hersenen. Ook muziek blijkt enorm belangrijk te zijn. Niet alleen bij kinderen, voor de ontwikkeling van de hersenen, maar ook zeker bij mensen na hun dertigste verjaardag."

Te veel gamen
Professor Scherder vindt het dan ook een slechte ontwikkeling dat gym- en muziekles bijna helemaal zijn wegbezuinigd uit het lager onderwijs. "Beweging en muziek zijn zo belangrijk voor jonge kinderen. Tegenwoordig zitten helaas veel kinderen thuis te gamen in plaats van dat ze bijvoorbeeld buitenspelen. Dan is het al helemaal jammer dat ze ook op school niet de kans krijgen om te gymmen of muzikaal bezig te zijn", aldus Scherder.

Interactief
Om meer bekendheid te krijgen voor de uitkomsten van zijn onderzoek, komt professor Scherder nu met een zogenaamd theatercollege. Scherder: "Het is allereerst een gezellige avond, maar je kunt er ook zeker wat van opsteken. De voorstelling is interactief dus je wordt als publiek ook echt bij het theatercollege betrokken. Dit maakt het nóg leuker."

Professor Scherder zal niet alleen op het podium van de Lievekamp staan. Hij wordt bijgestaan door pianovirtuoos Jan Vayne. "Jan is echt geweldig op de piano. Je hoeft maar iets te roepen en hij speelt het.

Tijdens de show zal hij ook gaan improviseren. Zo is elke voorstelling altijd een beetje anders", aldus Scherder. De missie van professor Scherder is om alle kinderen op te laten groeien met muziek. Deze missie is echter nog lang niet geslaagd. Scherder: "We zitten echt nog aan het begin van de rit, maar het is wel een mooi begin. Ik wil iedereen laten zien hoe belangrijk muziek is in het leven. Want als je het mij vraagt ís muziek leven."

Meer berichten