Een schaalmodel van het te bouwen kunstwerk, dat de grenzen van de oude gemeente Berghem laat zien.
Een schaalmodel van het te bouwen kunstwerk, dat de grenzen van de oude gemeente Berghem laat zien. (Foto: )

Expo Beeldend Berghem biedt zicht op Berghem

  Cultuur

BERGHEM - Bij fietsenwinkel Jan Boeijen in Berghem werd zaterdag 1 december de allerlaatste fiets naar buiten gereden door de eigenaar zelf, met veel plezier overigens. Het pand is te huur en kunstenaarsclub Beeldend Berghem was al langer op zoek naar een geschikte ruimte om het werk van de kunstenaars te exposeren. Nu hebben ze voor een periode van twee maanden een deel van de ruimte gehuurd en fraai ingericht.

Door Han Jansen

"Natuurlijk hopen we langer te kunnen blijven want de ruimte met de spiegelwand is ideaal voor het tentoonstellen van kunst in de meest brede zin," zo benadrukte voorzitter Ed Dawson. "Veel respect ook voor de noeste arbeid die de kunstenaars vooraf hebben verricht om de expositie in te richten met schilderijen, beeldhouwwerk en keramiek. De kunst die hier wordt geëxposeerd is ook te koop en verder verkopen we ook loten, waarmee de prijswinnaars een kunstwerk kunnen verwerven."

Kunstwerk met grens
De expositie heeft de naam 'Zicht op Berghem' meegekregen naar het kunstwerk, dat over enige tijd een plek moet krijgen op het nieuwe park Spaanderstraatsche Akkers, onlangs door wethouder Johan van der Schoot ingewijd met het loslaten van een kleine kudde schapen. Dat kunstwerk, een landmark van 8,40 meter hoog, dat de grenzen van de oude gemeente Berghem laat zien is kostbaar, maar belangrijk voor de gemeenschap en de mensen die er wonen. Dat vindt kunstenaar Piet Huibers, die het ontwerp tijdens de nieuwjaarsreceptie presenteerde: "Iedereen was verrast en enthousiast. Het ontwerp is voorgelegd aan de gemeente en hier en daar is het aangepast."

Fondsen werven
Hij legt uit: "Het werk wordt uitgevoerd in cortenstaal of scheepsbouwstaal, waarin 4 procent koper is verwerkt. Dat geeft na verloop van tijd ook een roesteffect aan het kunstwerk. Het wordt in een betonnen voet gezet een flink eind onder de grond, zodat het weer en wind kan weerstaan en komt met beide poten over het voetpad in dat gebied te staan, rechts van de fietstunnel. De firma Baaijens gaat het project uitvoeren en nu zijn we druk bezig om fondsen te werven, want de totale kosten zijn 32.000 euro maar we hopen op bijdragen van particulieren en bedrijven uit Berghem en Oss voor dit stukje historie."

De expo is op vrijdagen en zaterdagen tussen 10.00 en 17.00 uur te zien, wanneer ook kunstenaars aan het werk zijn in het atelier zodat men ziet hoe ze hun werk uitvoeren. Beeldend Berghem is ook aanwezig tijdens de kerstmanifestatie op 15 december in het Hoessenboschtheater.

Meer berichten