Karin van Lieverloo bij een werk van Lita Cabbalut op de expositie Naakt of Bloot.
Karin van Lieverloo bij een werk van Lita Cabbalut op de expositie Naakt of Bloot. (Foto: Henk Ruurda)

Gewone blote meiden, ribbels en een bed om in te ploffen

  Cultuur

OSS - "Is het naakt of bloot? Op die vraag willen we proberen een antwoord te geven met de huidige expositie in ons museum." Karin van Lieverloo, artistiek directeur van Museum Jan Cunen, onthult me trots waarom het vrouwelijk naakt in de kunst zo overweldigend aantrekkelijk is. Eerst trouwens een kopje koffie mét gebak, dat door de Bakkers Lamers smakelijk en toepasselijk is vormgegeven in de vorm van een damesborst met tepel. Keuze: chocola of vleeskleurig. Van Lieverloo neemt me mee vanuit het restaurant, langs de winkel via de trap omhoog. "In feite zijn het twee exposities," vertelt ze.

Door Henk Ruurda

"De eerste expositie, Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst 1875 tot 1925, bevat werken van onder andere Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Jan Sluijters, en laat zien hoe er meer dan een eeuw geleden werd gekeken naar het naakte vrouwenlichaam. Van academisch naakt tot naakt om het naakt, van kwetsbaar tot krachtig, en van ongezien tot zelfbewust. Zo schildert Israels schildert zijn model uitdagend, zelfbewust. Sluijters toont een vrouw die zich ongemakkelijk voelt: is ze verlegen, onzeker, gegeneerd. Iedere kijker zal het anders interpreteren. Dat maakt het zo boeiend om te doorgronden. "

Bloot, naakt, oud en nieuw
"In de andere expositie, Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst, geven bekende kunstenaars zoals Lita Cabellut, Bart Hess, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen en Isabelle Wenzel hun kijk op het vrouwelijk naakt. Wij willen de tegenstelling die in de huidige samenleving is ontstaan ten aanzien van naakt zichtbaar en bespreekbaar maken. En een dialoog aangaan met de andere expositie om op die manier overeenkomsten en verschillen bloot te leggen tussen de oude en nieuwe ideeën over vrouwelijk naakt."

Vleesjurk
Van Lieverloo nodigt me uit om een duik te nemen in het hemelbed van Bart Hess, die trouwens ook beroemd is van de vleesjurk die hij ontwierp voor Lady Gaga: "Je ervaart dan zelf hoe benaderbaar en aaibaar dit bed van vlezig latex is. Vergeet niet de video's te bekijken die hier te zien zijn," raadt ze me aan. We blijven staan bij de foto's van Viviane Sassen, die haar modellen onverwachte of zelfs verwrongen poses aan laat nemen. En van Carla van de Puttelaar, die op zoek is naar het sculpturale van de vorm van het lichaam, maar daarnaast ook inzoomt op details zoals sproeten, kloofjes in een hiel en aderen die kwetsbaar op de huid liggen.

Boudoir
Achter de gordijnen van een soort boudoir hangen twintig erotische ansichtkaarten, zwartwitdrukken van dames uit een andere tijd. "Het waren vaak dames van lichte zeden, die op gracieuze wijze poseerden en hun accessoires lieten zien." Als we weer naar beneden gaan via de monumentale trap van Villa Constance voelen we de ribbels en plooien van het werk van Margherita Soldati 'The skin is an extension of the brain'.

De tentoonstelling Naakt of Bloot? is tot en met zondag 19 mei te zien en te voelen. Het gelijknamige magazine dat in de museumwinkel verkrijgbaar is geeft een fraai beeld van de expositie en bevat een aantal boeiende essays.

Meer berichten