De musical 'Uit de schaduw van Appeltern' wordt uitgevoerd in de komende twee weekenden in Appeltern. Foto: John van Gelder
De musical 'Uit de schaduw van Appeltern' wordt uitgevoerd in de komende twee weekenden in Appeltern. Foto: John van Gelder (Foto: John van Gelder)

Uit de schaduw van Appeltern; een historische musical

  Cultuur

APPELTERN - Het kleine kasteel in Appeltern is de beide eerste weekends van september het toneel van een bijzondere voorstelling, een musical gebracht door de Stichting Musicalproductie Maas en Waal. Daar wordt in een weiland achter het kasteel in de open lucht de geschiedenis gebracht van de kasteelheer, die het bewoonde aan het einde van de achttiende eeuw, Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hij was de schrijver van een pamflet tegen de stadhouder uit die periode Willem V, die hij ernstige verwijten maakte over hebzucht en vriendjespolitiek en de ongelijkheid tussen rijk en arm.

Door Han Jansen

De beide initiatiefnemers Monique Leijen en Wim van Leeuwen raakten gefascineerd door het thema, waarbij de rechten van de bevolking dikwijls met voeten werden getreden. Baron van der Capellen was een echte patriot, die politiek actief was als lid van Provinciale Staten van Overijssel, waar hij echter weinig vrienden maakte. Hij overtrad regelmatig de geheimhoudingsplicht en preekte openheid naar de burgerij. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van onze huidige grondwet. Zijn kleinzoon was een van de negen mannen die Thorbecke om zich heen had verzameld om de grondwet te schrijven, de basis van onze democratie.

Emoties 
Monique Leijen, stemcoach van beroep, vertelt: "Het gegeven over gelijkheid en democratie is ook vandaag de dag nog actueel, denk aan asielzoekers die op soms onterechte gronden worden weggestuurd. We zijn in februari gestart met een werkgroep en Wim van Leeuwen en ik hebben het script geschreven. De regie is in handen van Sharon Semeijn en Stanley Stokkermans is de muzikaal leider van de musical. Het verhaal bevat naast emoties over de behandeling van de boerenbevolking ook veel vrolijke scenes. Onze totale bezetting bestaat uit 24 volwassenen en zes kinderen. Zij spelen op de dagen van de voorstellingen om en om, dus drie op de ene avond en drie op de volgende avond."

"In het speelveld achter het kasteel is een overdekte tribune gebouwd die plaats biedt aan 300 bezoekers en op enkele avonden zitten we al vol. Voor deze voorstellingen hebben we van de gemeente Druten en van de provincie Gelderland subsidie ontvangen, omdat we met dit stuk voldoen aan de eisen die werden gesteld. We willen ook de cohesie tussen de verschillende woonkernen van de gemeente West Maas en Waal vergroten."

De Stichting Musicalproductie Maas en Waal wil eens per 2 jaar een musical of toneelstuk op de planken brengen en dat kan zowel buiten als in een schouwburg of theaterzaal. De musical 'Uit de schaduw van Appeltern' wordt uitgevoerd op vrijdag 6, zaterdag 7, zondag 8 september en op vrijdag 13 en zaterdag 14 september op de locatie aan de Maasdijk 4, 6629 KB Appeltern. Kaarten verkrijgbaar via de website www.musicalmaasenwaal.nl à 13,95 euro. Aanvang iedere avond om 20.00 uur. Parkeren kan aan de Elberseweg in Appeltern.

Justin Stolwijk
Meer berichten