Logo desleuteloss.nl


Enkele vondsten uit de Romeinse tijd. (Collectie Stadsarchief Oss)
Enkele vondsten uit de Romeinse tijd. (Collectie Stadsarchief Oss)
Mens en Maasland

Mens en Maasland: Romeinen in het Maasland

  Historie

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen. Daarin ontvouwt de geschiedenis van Oss en haar wijde omgeving zich en de soms moeizame relatie met de Maas. De Sleutel put tweewekelijks uit het boekwerk, dat gratis te krijgen is bij het Stadsarchief.

Rond het begin van de jaartelling ging Oss en omgeving deel uitmaken van het Romeinse Rijk. De eerste kennismaking met de Romeinen verliep waarschijnlijk dramatisch; mogelijk heeft de Romeinse veldheer Julius Caesar bij Kessel twee Germaanse stammen uitgeroeid. Latere contacten verliepen vreedzamer. De Romeinse stad Nijmegen en de omliggende legerkampen zorgden voor een grote vraag naar voedsel uit de wijde omgeving. Bij Kessel, daar waar Maas en Waal dicht bij elkaar stromen, stond een Romeinse tempel, waarschijnlijk in een kleine stad, genaamd 'Vada'.

Oss was dichtbevolkt in de eerste eeuwen na Christus, toen er in het Maasland tientallen nederzettingen lagen. Op de zandgronden onder Oss zijn op korte afstand van elkaar tien kleinere en grotere nederzettingen opgegraven. Romeinse voorwerpen werden gevonden, zoals aardewerk, glas, munten, sieraden en werktuigen. Die vondsten laten zien dat er destijds intensief gehandeld werd, hoogstwaarschijnlijk vanuit enkele centrale woonplaatsen. Hier lagen ook de graven waar in de loop der jaren honderden mensen zijn begraven.

reageer als eerste
Meer berichten