Foto van de afbraak van het Osse Hooghuis, de verbouwde voormalige Graafse Poort, in 1925. Foto: RCE
Foto van de afbraak van het Osse Hooghuis, de verbouwde voormalige Graafse Poort, in 1925. Foto: RCE (Foto: Rijksdienst voor Monumentenzorg)
Mens en Maasland

Mens en Maasland: De oorlogsjaren (deel 2)

  Historie

Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss stelde het boekje 'Mens en Maasland' samen. Daarin ontvouwt de geschiedenis van Oss en haar wijde omgeving zich en de soms moeizame relatie met de Maas. De Sleutel put uit het boekwerk, dat gratis te krijgen is bij het Stadsarchief.

De bevrijding van Oss vond plaats in het kielzog van operatie Market Garden, het geallieerde plan om met luchtlandingstroepen de bruggen over de grote rivieren te veroveren en zo een directe toegang tot Duitsland te creëren. De vliegroute liep praktisch over Oss en de hele stad zag op 17 september 1944 de honderden Amerikaanse en Britse vliegtuigen overkomen. De bevrijding zou kort daarna volgen.

Na de oorlog bleef het imago van Oss problematisch. Het hielp voor het aanzien van de stad natuurlijk niet dat een markant gebouw zoals het stadhuis met boterwaag op de Heuvel in 1921 was gesloopt. Oss had al weinig middeleeuwse panden door de grote stadsbrand van 1751, maar ook de overige kenmerken van de middeleeuwse stad waren voor de oorlog opgedoekt: de Bossche Poort, de Graafsche Poort en de stadsgracht waren allemaal verdwenen. Dat er na de oorlog bijzondere gebouwen van de Bossche School werden gebouwd, viel niet echt op; de nieuwe sloopwoede van jaren 60 trok meer aandacht. Toen sneuvelden het protestantse kerkje en de pastorie op het Walplein en het oude postkantoor.

Meer berichten
Shopbox