De busexcursie gaat zondagochtend 9 september naar Ravenstein. Daar worden onder andere de smederij en het leerlooierijhuisje bezocht. Ook het oude raadhuis staat op het programma.
De busexcursie gaat zondagochtend 9 september naar Ravenstein. Daar worden onder andere de smederij en het leerlooierijhuisje bezocht. Ook het oude raadhuis staat op het programma. (Foto: )

Momenten voor Osse Monumenten met busexcursies

  Historie

OSS - Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag op zaterdag 8 en zondag 9 september openen ruim veertig monumenten in de gemeente Oss de deuren. Bij veel monumenten is iets extra's te doen, zoals rondleidingen, exposities, demonstraties, kerktorenbeklimmingen en stadswandelingen. Terugkerend zijn de gratis busexcursies, nieuw is een georganiseerde fietstocht langs de monumenten op zondag 9 september.

Een folder met de activiteiten is bij het Stadsarchief verkrijgbaar, net als bij de VVV Oss, het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein, het Toeristisch Informatiepunt Megen, de bibliotheken in Oss en veel van de deelnemende monumenten. De folder is ook digitaal te vinden op www.stadsarchiefoss.nl. Het Stadsarchief Oss coördineert de Open Monumentendag in de gemeente Oss, samen met de vele betrokken vrijwilligers, monumenteneigenaren en historische verenigingen.

Busexcursies
Een excursiebus rijdt zaterdag 8 en zondag 9 september om 10.00 en 13.30 uur langs verschillende monumenten in de gemeente Oss. In de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden. Er wordt onderweg op één of twee plekken een stop gemaakt voor een rondleiding of wandeling. De busexcursie op zaterdagochtend 8 september om 10.00 uur gaat naar de Maria Magdalenakerk in Geffen en de voormalige pastorie in Maren-Kessel.

De busexcursie op zaterdagmiddag 8 september om 13.30 uur gaat bestaat uit een middagje Megen. In die vestingplaats wordt een stadswandeling gemaakt en de kloostertuin Hof van Lof bezocht. Deze excursie bevat flinke stukken lopen. De busexcursie op zondagochtend 9 september om 10.00 uur gaat naar Ravenstein. Daar wordt het oude raadhuis bezocht, waar het TIR in is gevestigd. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het leerlooierijhuisje en de smederij Verhoeven in Ravenstein. Ook bij deze excursie wordt vrij veel gelopen. De busexcursie op zondagmiddag 9 september om 13.30 uur gaat naar het Erfgoedlokaal Haren en de Oude Pastorie in Macharen.

Deelnemen aan de busexcursie is gratis, maar reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen en kan bij het Stadsarchief Oss, via informatie@stadsarchiefoss.nl, via www.stadsarchiefoss.nl, of via telefoonnummer 0412 - 842010. Het archief is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er voor maximaal 4 personen gereserveerd worden en kan er maar voor één van de busexcursies gereserveerd worden. De tocht duurt ongeveer 3 uur. Start- en eindpunt is de parkeerplaats achter het Osse gemeentehuis.

Monumentale fietstocht
Toerclub de Windmolens uit Geffen houdt zondag 9 september samen met fietshandel Bike+ uit Oss een fietstocht langs diverse monumenten in de gemeente Oss. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 35, 45 of 55 kilometer. Starten kan tussen 10.00 en 13.00 uur bij Hotel de Naaldhof. Deelname kost 3 euro per persoon of 5 euro per gezin, dat ter plekke betaalt kan worden aan de Toerclub. Onderweg kunnen deelnemers aan de fietstocht monumenten die geopend zijn bezoeken.

Meer berichten