Met de slogan: "De geschiedenis van Berghem op één plaats in beeld" is meteen duidelijk wat de bedoeling van de Canon van Berghem is.
Met de slogan: "De geschiedenis van Berghem op één plaats in beeld" is meteen duidelijk wat de bedoeling van de Canon van Berghem is. (Foto: )

Berghemse geschiedenis is niet mis

  Historie

BERGHEM - Vier enthousiaste Berghemnaren zijn de geschiedenis van Berghem aan het verzamelen in een canon. Het is de bedoeling dat alle informatie te vinden zal zijn op één website. Het verzamelen is echter niet zo makkelijk als van tevoren gedacht. Door auteursrechten zijn veel artikelen en foto's moeilijk of niet te plaatsen op de website.

Door Elfi van den Brandt

Het idee voor een canon van Berghem is niet binnen een dag geboren. Leo van Oorsouw, voorzitter van Stichting Canon van Berghem, wilde al jarenlang de geschiedenis van Berghem op een plek verzamelen. Leo: "Op een gegeven moment vond ik het tijd om mijn idee te realiseren. Toen heb ik drie andere enthousiastelingen (Theo Kuijpers, Bert Akkermans en Jan van Leest) gevonden die met mij willen werken aan de canon."

Veel werk, maar leuk
Het is niet geheel onbelangrijk dat de mannen zo enthousiast zijn over de canon want het is een hele klus. Leo: "Als je niet geïnteresseerd bent in de lokale geschiedenis, hou je het niet vol. Het is erg veel werk, maar wij vinden het gelukkig leuk".

Geschiedenis 'van deze tijd'
Allereerst hebben Leo en zijn compagnons een stichting opgericht. Daarna zijn ze gaan kijken naar een medium om alle informatie te verzamelen. Leo: "We wisten al snel dat we 'nieuwe media' wilden gebruiken. Een mooi vormgegeven en complete website had onze voorkeur. Een van de bestuursleden is toen een website gaan bouwen op basis van een vastgestelde structuur. We wilden een frisse uitstraling die 'van deze tijd' is, maar waar je wel alles over de geschiedenis kan vinden."

De fase waar de Canon van Berghem nu in zit, kan je de verzamelfase noemen. Het bestuur is druk op zoek naar artikelen en foto's. "De content zal vooral bestaan uit artikelen en stukken van mensen die in het verleden hebben geschreven over Berghem", zegt Leo.

Auteursrecht
Het feit dat de mannen op zoek zijn naar de originele makers van foto's en artikelen heeft een reden. Door auteursrechten kan niet alles zomaar geplaatst worden op de website. Leo: "Natuurlijk zitten op alle stukken auteursrechten, maar dat het zo lastig ging worden om goedkeuring te krijgen, hadden we niet helemaal verwacht. Bij hele oude krantenartikelen of foto's zijn de auteursrechten namelijk vaak overgedragen aan nabestaanden. Dan wordt het nog moeilijker om deze mensen op te sporen en te vragen of we 'hun' stuk mogen plaatsen."

Zestien rubrieken
Op de website komen voornamelijk berichten over de belangrijkste gebeurtenissen in Berghem. Echter is er ook plek voor 'gewoon leuke' artikeltjes. "Natuurlijk is de hoofdlijn belangrijke berichten. Aan de hand van zestien rubrieken en een tijdlijn wordt alles onderverdeeld zodat het allemaal wat overzichtelijker wordt. Toch willen we een zo gevarieerd mogelijke website creëren dus ook leuke berichten zullen te zien zijn", aldus Leo.

Leo: "We zullen nog jaren bezig zijn om alles bij elkaar te zoeken, maar ons doel is om de Berghemse geschiedenis zo volledig mogelijk op één plek te verzamelen en daar gaan we voor."

Meer berichten