Luchtfoto van het fabriekscomplex van Bergoss in 1953. Bovenaan is de spoorlijn te zien, vanaf het midden naar rechts loopt de huidige Oostwal. Een deel van de muur van de sheddaken staat daar nu nog langs.
Luchtfoto van het fabriekscomplex van Bergoss in 1953. Bovenaan is de spoorlijn te zien, vanaf het midden naar rechts loopt de huidige Oostwal. Een deel van de muur van de sheddaken staat daar nu nog langs. (Foto: Collectie Stadsarchief Oss.)

Osse tapijthistorie tussen kaften gevat

  Historie

OSS - Voor Agnes Lewe, archivaris van het Stadsarchief Oss, is vrijdag 14 december een bijzondere dag. Vanaf dan ligt haar boek 'Bergoss over de vloer' in de winkel, het resultaat van uitgebreid speurwerk in de bedrijfsarchieven van de tapijtfabriek die nu onderdeel is van de 'vergane glorie' van Oss.

Voor het boek, met de volledige titel 'Bergoss over de vloer. De geschiedenis van de NV Gebroeders van den Bergh 1856 – 1982' heeft Lewe onderzoek gedaan in de archieven van Bergoss bij het Brabants Historisch Informatiecentrum in Den Bosch. Aan de hand daarvan beschrijft ze het bedrijf en de familie Van den Bergh , geïllustreerd met foto's uit de collectie van het Stadsarchief Oss.

'Koninklijk'
De grote tapijtfabriek Bergoss startte klein: Daniël van den Bergh begon in 1856 een wattenfabriekje in de Osse binnenstad. Stukje bij beetje groeide dit familiebedrijf uit tot een wereldberoemde fabriek voor tapijten en meubelstoffen. Honderden Ossenaren hebben hier gewerkt. In 1931, bij het 75-jarig jubileum van het bedrijf, liet zelfs koningin Wilhelmina haar waardering voor de onderneming van de Gebroeders van den Bergh blijken en mocht Bergoss zich voortaan 'koninklijk' noemen.

Industrie verdween, maar niet compleet
In 1982 ging Bergoss failliet. Voormalige concurrent Desso nam het terrein én de naam over en ging 'Bergoss' als eigen merk voeren. De tapijtindustrie verdween uiteindelijk uit Oss. In de jaren 90 en het begin van deze eeuw zijn veel van de oude fabriekspanden gesloopt. Enkele markante bouwwerken zoals de 'blauwe zolde (nu restaurant Cordial en hotel de Weverij), de kantoorvilla aan de Bram van den Berghstraat en een deel van de sheddaken in het huidige Berghkwartier zijn bewaard gebleven.

Expositie
In het Stadsarchief Oss is tot en met zondag 10 februari de kleinschalige tentoonstelling 'Bergoss – werken bij de 'wattenjood'' te zien. Met foto's uit de collectie van het Stadsarchief en door middel van voorwerpen en documenten uit de collectie van Museum Jan Cunen en het Brabants Historisch Informatiecentrum wordt de geschiedenis van dit bekende Osse bedrijf getoond. De onderzoekster en auteur van het Bergoss-boek geeft dinsdagavond 29 januari in het Stadsarchief een lezing over de geschiedenis van Bergoss en over de familie Van den Bergh. Die lezing begint om 19.30 uur en is gratis te bezoeken, maar aanmelden is noodzakelijk en kan via informatie@ stadsarchiefoss.nl of T 0412-842010.

Het boek 'Bergoss over de vloer' is een samenwerking van het Stadsarchief en Iris Uitgeverij uit Berghem en is in beperkte oplage à 23,50 euro te koop bij boekhandel Derijks en het Stadsarchief in de Bibliotheek Oss. Meer info staat op de website van Stadsarchief Oss.

Meer berichten