Deze prent laat zien hoe het er op de Bossche markt uitzag. 1905 Firma Wed. J. Loretz. ’s-Bosch | Foto Herman de Ruiter
Deze prent laat zien hoe het er op de Bossche markt uitzag. 1905 Firma Wed. J. Loretz. ’s-Bosch | Foto Herman de Ruiter (Foto: )

Groeten uit Brabant; prentenkaarten online

  Historie

REGIO - Struise boerinnen aan het werk in de boerderij en op het veld, bonkige boeren die hun waar aan de man brengen op markten in de regio, het spinnewiel, de hondenkar, de schapenwagen of Brabantse kinderen op het erf: samen vormen deze beelden de prentbriefkaartenreeks 'Brabants Dorpsleven'. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft rond deze nostalgische kaartenreeks een nieuwe site met dezelfde naam gemaakt: 'Brabants Dorpsleven'.

De site is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers en verzamelaars Jac. Biemans en Albert Pennings. Voor deze ansichtkaartenreeks werd het rauwe boerenleven vastgelegd, maar dan wel met een gouden randje van poffers en zondagse kleding, mooie meisjes en schattige boerenkinderen. Meestal werden de opnames in scene gezet. Boerinnen zetten hun zondagse poffer op bij het voeren van de kippen en kinderen mochten voor deze ene keer meerijden op de hondenkar.

Foto is bijzonder
Toch geven de foto's van Brabantse mensen in hun omgeving een uniek inkijkje in het leven en werken van Brabanders van begin twintigste eeuw; een periode waarin het versturen en verzamelen van prentbriefkaarten een ware rage was en de ene na de andere uitgever zich grif op deze nieuwe markt begaf. Fotografie was in die tijd nog bijzonder en fotografen en uitgevers wisten wat de mensen mooi vonden én wat goed verkocht.

Brabantse idylle
De site www.brabantsdorpsleven.nl is de plek waar iedereen online plaatjes kan bekijken van (en verhalen kan lezen over) het Brabantse boerenleven van vroeger. Je ziet het Brabant zoals dat in de eerste helft van de vorige eeuw is vastgelegd op foto's en uitgegeven en verstuurd werd als prentbriefkaart. Het zijn herkenbare én bevreemdende beelden van Brabantse binnenhuizen, Brabantse types, boeren en boerinnen aan het werk in het veld, buurpraatjes en rust na gedane arbeid, de wekelijkse tocht naar de markt in de regio en gescharrel op het erf. De prenten en verhalen nemen je mee terug naar de Brabantse idylle van toen.

Ook voor verzamelaars
"Daarnaast is dit ook de plek waar prentbriefkaartenverzamelaars van de reeks 'Brabants Dorpsleven' terecht kunnen bij vragen en voor het uitwisselen van informatie", vertelt Mathilde Min, beeldredacteur en samensteller van het BHIC. In het onderdeel 'Uitgevers' delen we alle informatie die wij hebben kunnen achterhalen over de naar schatting 1900 verschillende prentbriefkaarten, gerubriceerd naar uitgever. Het is moeilijk om álle gegevens van al die kaarten te achterhalen", vertelt Mathilde, die ook verantwoordelijk is voor onze rubriek 'Kijk naar Toen'.

Meer berichten