Logo desleuteloss.nl


Michel van den Burg (links) en Geert Robben zijn blij met de subsidie van 1,7 miljoen euro die het BIM5-project naar grotere hoogte moet brengen. "Volgens de minister hebben we met onze aanvraag bewezen dat BIM5 bijdraagt aan vernieuwing van het onderwijs."
Michel van den Burg (links) en Geert Robben zijn blij met de subsidie van 1,7 miljoen euro die het BIM5-project naar grotere hoogte moet brengen. "Volgens de minister hebben we met onze aanvraag bewezen dat BIM5 bijdraagt aan vernieuwing van het onderwijs."

Steun voor Osse onderwijsvernieuwing

  Politiek

OSS - Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft ROC de Leijgraaf en samenwerkingspartners een subsidie van 1,7 miljoen euro toegekend voor het BIM5-project. Dat project moet de aansluiting tussen mbo en de bouwsector verbeteren. Op den duur moet een expertisecentrum voor de gebouwde omgeving in Oss ontstaan.

De Leijgraaf werkt voor BIM5 samen met een vijftal samenwerkingsverbanden die namens 300 bedrijven hun expertise inbrengen. "Volgens de minister is BIM5 vernieuwend. Dat is de reden geweest voor deze mooie erkenning", aldus de projectleiders Michel van den Burg en Geert Robben.

Uitgangspunt
Eerder maakte de gemeente Oss al bekend het BIM5-project te ondersteunen met een subsidie van 400.000 euro, mede omdat dit initiatief ertoe moet bijdragen dat een doorlopende leerlijn ontstaat tot en met niveau 5 (hbo). Daarom wordt er nauw samengewerkt met hbo en vmbo. Uitgangspunt is om een toekomstige vakman/vakvrouw op te leiden die dynamisch en innovatief genoeg is om buiten zijn of haar disciplines te kunnen kijken en innovaties in de techniek snel eigen kan maken.

"Het project gaat een totale vernieuwingsslag maken voor het opleiden in de gebouwde omgeving (bouwkundigen, uitvoerders, timmermannen, meubelmakers, stukadoors red.)", legt Michel van den Burg van ROC de Leijgraaf uit. Samen met Geert Robben van Bouwmensen Inframensen nam hij donderdagochtend de felicitaties van onderwijsminister Jet Bussemaker in ontvangst. "Volgens de minister hebben we met onze aanvraag bewezen dat BIM5 bijdraagt aan vernieuwing van het onderwijs."

Veranderende rol
Het project besteedt veel aandacht aan de veranderende rol van lesgevers. "We realiseren ons dat er geen 'alleswetende profeten' meer voor de klas staan. Simpelweg omdat die niet meer bestaan, nu techniek zo snel innoveert. Docenten en instructeurs moeten de grote lijn van hun opleiding kunnen bewaken en expertise vanuit hun netwerk inzetten op de momenten dat dat er toe doet", vervolgt Van den Burg.

Robben vult aan: "De ketenpartners die ingezet worden, worden gebriefd door de lesgever. De lesgever bewaakt het onderwijsprogramma en de examinering. Met onder meer gastlessen, excursies en docentstages wordt de toekomstbestendigheid van de studenten enorm vergroot. Daarom is BIM5 ook zo gelukkig met het enorme aantal aangesloten bedrijven. Met dit project spelen we echt in op actuele vragen vanuit de arbeidsmarkt en we staan uiteraard open voor groei van het aantal aangesloten partners."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox