Wethouder Joop van Orsouw (Beter Oss) opende in juli van dit jaar het nieuwe filiaal van Jumbo aan het Meester Gielenplein in Berghem. Volgens hem 'de mooiste Jumbo van het land'.
Wethouder Joop van Orsouw (Beter Oss) opende in juli van dit jaar het nieuwe filiaal van Jumbo aan het Meester Gielenplein in Berghem. Volgens hem 'de mooiste Jumbo van het land'. (Foto: )

Interview met Joop van Orsouw: 'Ik ben een wethouder die besluiten neemt'

  Politiek

OSS - De gemeenteraadsverkiezingen van 23 maart leverden na langdurige onderhandelingen dan toch uiteindelijk een coalitie op, die sterk leek op die van de afgelopen 4 jaar in Oss. De SP, winnaar van de strijd, kwam niet tot een accoord met de VDG en zo werd dus een verbond gesmeed tussen VDG, CDA, VVD en Beter Oss, dat een zetel won. Daardoor kwam hun voorman Joop van Orsouw verrassenderwijs in het nieuwe college terecht en nog wel op de positie van de gestruikelde Gé Wagemakers, te weten stedenbouw, verkeer en vervoer.

Door Han Jansen

Joop van Orsouw (61) was tweemaal eerder wethouder in de gemeente, in 1994 en in 2000, beide keren een periode van 2,5 jaar. "Dat kwam doordat in het ene geval, het vorige college na 2,5 jaar viel en er dus nieuwe verkiezingen kwamen en tijdens de andere periode viel ons eigen college na 2,5 jaar. Maar ik heb dus genoeg bestuurlijke ervaring opgedaan," lacht hij.

Nieuw centrum
Het centrumplan voor Oss met als hoofdmoot het Walkwartier is misschien wel het belangrijkste project in zijn portefeuille en de kosten die in eerste aanleg werden geschat op 10 miljoen euro komen toch eerder in de buurt van 13 miljoen. Er ligt een intentieovereenkomst met de verkopende partij Van Deursen, die gaat verkopen aan Van Wanroij en zij maken de bouwtekeningen voor winkels, appartementen en het Uithuis, het cultuurcentrum, waarin de bibliotheek, het Stadsarchief en de Volksuniversiteit worden gevestigd.

De Raad stemde eind 2017 in met de plannen. "Die tekeningen willen we natuurlijk eerst goed bekijken en de opdracht is dat historiserend gebouwd moet worden, waarmee we ons ook willen onderscheiden van andere stadscentra," vindt Van Orsouw. "We willen definitief af van die metalen platen die kenmerkend waren voor het V&D-pand en die je ook op andere winkelpanden nog wel ziet. In de tussentijd wordt een tweede fietsenstalling gebouwd voor de periode van 3 jaar, waar modezaken waren gevestigd aan de Wal."

Nul verkeersdoden
Graffiti op de wegen in Oss en de dorpen voor een veiliger verkeer is voor de wethouder een heet hangijzer, want hij heeft zich gecommitteerd aan het streven naar nul doden. "Ik ben voor de gemeente de ambassadeur voor dit project en we praten daarover met andere bestuurders uit de regio en de provincie en met vertegenwoordigers van de ANWB en Veilig Verkeer. Een belangrijke gesprekspartner daarbij is Arno Smits die op grond langs de N329 en sportpark De Koppelsteeg een verkeerscentrum wil ontwikkelen, een plan dat op brede steun van de politiek kan rekenen. Hij vraagt daarvoor subsidie of een korting op de grondprijs, maar daarmee creëer je verschillen met andere partijen," meent Van Orsouw. "Dat is dus nog geen gelopen race!"

Hij is ook aandachtbestuurder voor Berghem en op de vraag of hij ook vindt dat het centrumplan voor Berghem maar moeizaam van de grond komt, meent hij dat er best ruimte is voor kleine ondernemers en als die zich melden, zal hij ze voluit steunen, maar het wachten is toch ook op projectontwikkelaars. "Ik ben een wethouder die besluiten neemt," zegt hij, "dat heb ik mijn hele leven als ondernemer (makelaardij, red.) ook gedaan en dat zal ik blijven doen. Mijn deur staat open voor ondernemers die plannen hebben om zich in het dorp te vestigen.

'Er kan nog van alles wijzigen'
Het crematorium aan de Docfalaan gaat er komen, maar niet iedereen is daar gelukkig mee, wethouder Van Orsouw voorop, toen hij nog raadslid was. "Dat klopt," bevestigt hij, "maar inmiddels is het Docfaplan door de Raad aangenomen en dat heb ik als wethouder maar uit te voeren. De plannen van uitvaartverzorger Van Lith inclusief de financiering moeten nog in de raadsvergadering komen en daarna volgt nog de inspraakronde voor de bewoners, dus ook hier geldt dat er nog van alles kan wijzigen. Over zijn beslissing om de kostbare snufjes in de tunnel onder de N329 definitief niet meer te laten repareren is Van Orsouw kort: "We krijgen nauwelijks meldingen binnen, wanneer iets stuk is en reparaties kosten veel geld en vooral veel tijd. Als de signalen uitblijven moet je op enig moment dat proces stoppen," meent hij, "en dat heb ik nu gedaan."

Meer berichten