Joop Konings te midden van een aantal jongens en meisjes van de keepersschool van hockeyclub MHC Oss. "Het is belangrijk dat ook lagere teams een vaste keeper hebben die er plezier in heeft", zegt Joop. "Het is goed om een kleine groep veel aandacht te kunnen geven."
Joop Konings te midden van een aantal jongens en meisjes van de keepersschool van hockeyclub MHC Oss. "Het is belangrijk dat ook lagere teams een vaste keeper hebben die er plezier in heeft", zegt Joop. "Het is goed om een kleine groep veel aandacht te kunnen geven." (Foto: Dick Hubertus)

Joop Konings leert de jeugd keepen

  Sport

OSS - In het schijnsel van de lichtmasten van hockeyclub MHC Oss zijn de regenvlagen duidelijk te zien. Dat weerhoudt twintig jonge keepers er niet van lekker te trainen. Keeperstrainer Joop Konings overziet het veld waar stoere jongens en meisjes de beginselen van het keepersvak wordt bijgebracht. Joop en zijn drie assistenten beschikken over vier doelen en een paar honderd ballen om de vaart er in te houden. In zijn jonge jaren doorliep Joop (50) alle jeugdteams en stond onder de lat bij Heren 1 van Heesch en Rapidity totdat een chronische rugblessure hem dwong te stoppen.

Door Dick Hubertus

Hij vertelt: "Nadat ik moest stoppen heb ik me op het trainersvak gestort. Keepers kregen bij MHC Oss geen specifieke keeperstraining. Daarom heb ik 15 jaar geleden samen met de gebroeders Hubertus de keepersschool opgericht. We bieden inmiddels veertig junioren en tien seniorenkeepers, waaronder die van heren 1 en dames 1, wekelijks een gerichte training. Bij de teamtrainingen fungeren keepers vaak alleen als schietschijf. Onze inspanningen worden enorm gewaardeerd. We hebben, weer of geen weer, een hoge opkomst. Het is bijzonder leuk om te doen. De keepers vinden het mooi om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De sfeer is goed en het is fijn dat we elke jongen en meisje op zijn of haar niveau kunnen bedienen."

Houvast en zelfvertrouwen
En verder: "Het is belangrijk dat ook lagere teams een vaste keeper hebben die er plezier in heeft. Het is goed om een kleine groep veel aandacht te kunnen geven. Ik vind het prachtig om de progressie te zien die de jongens en meiden doormaken. We hebben ook kinderen op de training die met een mentaal probleem moeten dealen. Het is mooi als je hen wat structuur en houvast kunt bieden en vooral aan hun zelfvertrouwen kunt werken."

Clubicoon van MHC
In het dagelijks leven is Joop Konings al 30 jaar werkzaam bij ziekenhuis Bernhoven in Uden waar hij op de afdeling Facilitaire Services zorgt dat de inrichting van het ziekenhuis optimaal blijft. Bijna dagelijks is dit clubicoon te vinden op de velden aan de Macharenseweg. Behalve de keeperstrainingen is hij ook coach van meisjes B1 waar zijn dochter Lieke in speelt. Bij de KNHB behaalde hij zijn diploma's voor keeperstrainer. Over de ontwikkeling van het vak zegt hij: "Door de jaren heen is er steeds meer gericht trainingsmateriaal op de markt gekomen zoals reboundborden, schansen, het ballenkanon en de Lacrosse-stick. Ook is er op internet steeds meer oefenstof te vinden."

Joop vervolgt: "Het mooie van deze uit de hand gelopen hobby is dat je buiten bent en met jeugd werkt. Dat houdt je jong. Zo staat nu bij heren 1 Geert Schoonbergen onder de lat. Een van de betere keepers van zuid-Nederland. We trainden hem al 15 jaar geleden toen hij als jongetje bij ons begon. Voor mijn vrouw Bianca is het niet altijd even leuk dat ik zo vaak op de club ben, maar na de lange winterstop vond ze het toch ook wel prima dat de trainingen weer begonnen."

Meer berichten