Veel tijd om van het mooie weer te genieten, heeft directeur van FC Oss niet. " In mijn dubbel functie als algemeen- en technisch directeur komen er veel deadlines op me af", legt Peter Bijvelds uit.
Veel tijd om van het mooie weer te genieten, heeft directeur van FC Oss niet. " In mijn dubbel functie als algemeen- en technisch directeur komen er veel deadlines op me af", legt Peter Bijvelds uit. (Foto: Dick Hubertus)

Seizoen over, maar niet voor de directeur

  Sport

OSS - De thermometer tikt de 30 graden aan. Na een hele dag op kantoor gewerkt te hebben vindt FC Oss-directeur Peter Bijvelds het heerlijk om even naar buiten te gaan. We gaan in de schaduwrijke dug-out van het stadion zitten. Peter vertelt: "Normaal is het hier een levendige bedoening, maar nu zijn de spelers met vakantie en het lijkt wel een sterfhuis. Maar voor ons als clubleiding is het juist een hele drukke en ook spannende periode. In mijn dubbel functie als algemeen- en technisch directeur komen er veel deadlines op me af."

Door Dick Hubertus

Peter Bijvelds (52) laat zijn blik eens over de tribunes gaan en legt uit: "Deze maanden moeten we zorgen dat we onze zaakjes op orde krijgen qua sponsoring en wat betreft samenstelling van de selectie. Die selectie komt er wel, maar de vraag is natuurlijk altijd: 'Is die goed genoeg?' Vorig jaar om deze tijd waren onze sterkste spelers Justin Mathieu en Tom Boere net vertrokken. Toch hebben we ook toen weer een goede selectie neer kunnen zetten. Dat moet nu ook lukken. Ook wat betreft de sponsoring heb ik er vertrouwen in dat het goed komt, al moet er nog het een en ander gebeuren."

Leidend vermogen
Zelf speelde Peter Bijvelds als laatste man bij onder andere Blauw Geel in zijn woonplaats Veghel en bij Udi in de hoofdklasse. Peter herinnert zich: "Mijn sterke punten waren overzicht, een goede pass en leidend vermogen. Ik heb ook bij VOE in Zijtaart gespeeld. Daar heb ik het voor elkaar gekregen om in één seizoen zestien vrije trappen binnen te schieten."
Over het afgelopen seizoen van FC Oss zegt Peter: "Tot de winterstop haalden we veel punten. Daarna speelden we ook goed maar lieten onnodig veel punten liggen en misten helaas de nacompetitie."

Standbeeld
Per 1 juli aanstaande gaat de lang verwachte naamsverandering van FC Oss in Top Oss een feit worden. Peter Bijvelds grinnikt als hij terug denkt aan zijn eerste werkweek bij FC Oss 5 jaar geleden: "Veel mensen zeiden toen tegen me: "Jij moet er voor zorgen dat de naam TOP Oss weer terug komt. Als je dat lukt krijg je een standbeeld…"

Mensgericht is niet soft
"Ik ben blij te constateren dat we een gestage groei doormaken wat betreft sponsoren en toeschouwers", gaat Bijvelds verder. "Afgelopen seizoen hadden we 177 betalende toeschouwers meer per wedstrijd dan het seizoen daarvoor." Over zijn voetbalvisie zegt Peter: "Wij hebben bij de club een mensgerichte visie op spelers. Ik ga niet van de voetballer uit, maar van de mens. Dat is niet soft, maar het gaat er om het beste uit een speler naar boven te halen. Vaak kom je in het voetbal een tunnelvisie tegen waarbij men louter gefocust is op voetbalaspecten."

Kunstgras is geen probleem
Vanuit de dug-out laat Peter Bijvelds zijn blik over het kunstgras gaan. Hij wordt wel eens moe van de discussie over kunstgras. Hij zegt: "Je hoort niet anders tegenwoordig dan foei, foei, foei dat kunstgras toch. Maar dat is niet het probleem. Het gaat erom dat spelers de juiste keuzes maken in het veld. De voetbalintelligentie onder de spelers is in Nederland enorm afgenomen", zegt de directeur van het aanstaande TOP Oss.

Gerenommeerde tegenstand 
Zelf houdt Peter Bijvelds zich fit door te voetballen bij de veteranen van Blauw Geel, hard lopen, fietsen en golfen. Deze maanden komt daar echter weinig van, druk als hij het heeft met de voorbereiding op een interessant seizoen tegen gerenommeerde tegenstanders als Sparta, Roda JC , FC Twente, Jong Ajax en NEC.

Meer berichten