Verzorger-masseur Martin Zorge geeft zijn handen na 44 jaar trouwe dienst rust. Als masseur dan, want Martin zet z'n hervonden vrije tijd in op de tennisbaan. Ook heeft Martin meer tijd voor z'n andere passie: het verzamelen van voetbalspeldjes.
Verzorger-masseur Martin Zorge geeft zijn handen na 44 jaar trouwe dienst rust. Als masseur dan, want Martin zet z'n hervonden vrije tijd in op de tennisbaan. Ook heeft Martin meer tijd voor z'n andere passie: het verzamelen van voetbalspeldjes. (Foto: Dick Hubertus)

Na 44 jaar stopt Martin als verzorger

  Sport

OSS - Martin Zorge is 70 jaar, maar oogt als een goed geconserveerde vijftiger. Hij is nog topfit en goed afgetraind. Toch vindt hij na 44 jaar het moment gekomen om te stoppen als masseur-verzorger van voetbalclub Margriet.

Door Dick Hubertus

Martin vertelt: "Ik ben nog altijd een van de snelste verzorgers in het voetbal. Ik wil het moment vóór zijn dat als ik voor een geblesseerde speler het veld in moet rennen het publiek gaat roepen: "Hé ouwe, schiet eens een beetje op." Martin Zorge werkte voor allerlei clubs in de regio zoals Ruwaard, OSS'20, Berghem Sport, SV TOP en de laatste achttien seizoenen voor voetbalclub Margriet.

Vak verandert
We spreken Martin Zorge op een van zijn laatste werkdagen in de catacomben onder de tribune van het prachtige Margriet-complex aan het Amsteleind. Als geboren Utrechter speelde hij nog bij Elinkwijk, maar woont inmiddels 50 jaar in Berghem en is evenzovele jaren gelukkig getrouwd met Coby. In al die jaren heeft hij het vak van verzorger-masseur wel zien veranderen. Martin vertelt: "In mijn beginjaren kreeg je meer tijd om een blessure te behandelen en te laten genezen. Tegenwoordig is er zelfs bij de amateurs steeds meer druk om een speler weer snel inzetbaar te krijgen. Ik ben drie keer per week op de club. Dinsdag en donderdag bij de trainingen en zondags de wedstrijd. De werkzaamheden zijn heel divers: masseren, tapen, verbandjes leggen, blaren behandelen en bij dreigende blessures preventief behandelen."

Dorpeling is sterker
"In mijn vak heb je ook een vertrouwensband met de spelers. Vaak willen ze op de massagetafel hun verhaal kwijt. Zo kom je er ook achter waar eventuele pijntjes vandaan komen. Komt het bijvoorbeeld uit de rug of draagt een speler verkeerde schoenen? In mijn beginjaren waren voetballers fysiek sterker. Vaak werkten ze in de bouw, dat is nu veel minder. Het is me overigens opgevallen dat spelers uit de dorpen nog altijd fysiek sterker zijn, minder klagen en minder met blessures kampen. Door de jaren heen bouw je natuurlijk ervaring op en krijg je steeds meer inzicht in de materie. Ook heb ik gedurende mijn loopbaan allerlei hypes langs zien komen. Zo zie je de laatste jaren steeds meer sporters met de zogenaamde felgekleurde Kinesiotape. Ik zie meteen wanneer mensen dat zelf hebben aangebracht. Het ziet er soms niet uit en het heeft geen effect."

Band met trainer
"Ik heb het zo lang volgehouden omdat ik van voetbal en van mensen houd, ik geniet van het contact met de jongens en je komt op veel plaatsen. Bij uitwedstrijden vind ik het mooi om te zien hoeveel hart mensen uit de dorpen voor hun club hebben. En dan heb ik natuurlijk het geluk gehad dat mijn vrouw achter me stond en dat ze ook van voetbal houdt. Ik heb veel fijne trainers meegemaakt, want het is belangrijk in ons vak dat je een goede band met de trainer hebt. Zo heb ik bijvoorbeeld heel fijn gewerkt met Ton Kosterman en Leo Ouwens."

Martin Zorge krijgt nu meer tijd om nog wat vaker te tennissen bij OLTC Hartog en zijn verzameling voetbalspeldjes verder uit te breiden. De teller staat op 5.000 stuks van 4.900 clubs uit binnen- en buitenland.

Meer berichten