De 7-jarige Gian van Aarle showt zijn kampioenstruien. Zijn volgende doel? Het WK 2019 in het Belgische Zolder.
De 7-jarige Gian van Aarle showt zijn kampioenstruien. Zijn volgende doel? Het WK 2019 in het Belgische Zolder. (Foto: Dick Hubertus)

BMX'er Gian is voor de duvel niet bang

  Sport

OSS - Vlak voor de start van het Nederlands kampioenschap fietscross is het even doodstil op het parcours en de startheuvel. Op het stoplicht is te zien dat de start nabij is. Uit de speakers klinkt: Riders ready, watch the gate. Het licht springt op groen, het hek klapt naar beneden en Gian van Aarle (7) uit Oss kent een bliksemstart. Met grote behendigheid scheurt hij over het prachtige parcours in Uithoorn en gaat met spectaculaire sprongen over de heuvels.

Door Dick Hubertus

De opzwepende muziek, het gedreven commentaar van de speaker en de luide aanmoedigingen van ruim duizend toeschouwers maken het geheel tot een belevenis. Even later komt Gian als Nederlands kampioen in de categorie tot en met 8 jaar over de finish. Thuis showt Gian trots zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui van de KNWU. En dat is niet de enige. Ook bij de andere Nederlandse BMX-bond, de Nederlandse Fiets Federatie, heeft hij met Pinksteren de nationale titel behaald.

BMX-fiets cadeau
Al heel jong was hij in de ban van fietsen. Gian vertelt: "Toen ik nog heel klein was en alleen nog maar met een loopfietsje uit de voeten kon deed ik al net of ik op een crossfiets zat. Steeds vroeg ik mijn ouders: Wanneer mag ik nou beginnen? Toen ik op mijn vierde verjaardag beneden kwam, stond er als cadeau een BMX-fietsje in de kamer. Toen was ik superblij."

We lopen even door de tuin om via de poort bij een zelf aangelegd fietscrossbaantje te komen waar een hoop kinderen uit de buurt veel plezier aan beleven. Gian geeft even een demonstratie van zijn
kunnen. Even later komt zijn oudere broer Nino (12) er bij en laat ook hij zien wat hij in zijn mars heeft. Vorig jaar werd ook Nino Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie: boys 12.

'Wedstrijddagen zijn spannend'
Gian legt uit: "Het leuke van BMX vind ik het springen van bult naar bult. Je landt dan op je achterwiel en springt dan naar de volgende bult. En mooi vind ik natuurlijk lekker hard gaan, vooral in de bochten." Gian van Aarle is lid van BMX-club FCC Nuland. "Daar heb je een heel mooie baan met een hoge startheuvel. In het begin was ik bij de start wel een beetje bang om naar beneden te duiken, maar nu niet meer. Op wedstrijddagen zijn we met papa en mama altijd vroeg aanwezig om de baan te testen en te oefenen. Wedstrijden vind ik best wel spannend omdat je niet weet hoe goed je concurrenten zijn. Op onze fiets hebben we wel een zadel, maar we zitten er eigenlijk nooit op, het is eigenlijk alleen maar staand trappen."

'Fijn als ze heelhuids thuis zijn'
De liefde voor de sport hebben Nino en Gian niet van vreemden. Vader Rinaldo houdt ook van fietsen en is bij een sportschool spinning instructeur. Moeder Michelle houdt van hardlopen. Bijna elk weekend zijn ze met hun kroost op pad door heel Nederland voor een wedstrijd. Michelle: "Ik ben altijd weer blij als de jongens heelhuids over de finish komen. Ze gaan zo hard door de bochten en dan die sprongen... Qua materiaal en reizen is het best een dure sport, dus een sponsor zou best welkom zijn." En tot slot: "Gian kijkt nu al uit naar het WK 2019 in het Belgische Zolder. Dat is zijn volgende grote doel."

Meer berichten