Wouter Jansen Venneboer en Femke van der Meer kijken uit naar de start van het korfbalseizoen.
Wouter Jansen Venneboer en Femke van der Meer kijken uit naar de start van het korfbalseizoen. (Foto: Dick Hubertus)

Korfbalclub DOT is een warm nest

  Sport

OSS - In 1902 bedacht de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuijsen korfbal. Hij kwam op het idee toen hij in datzelfde jaar Zweden bezocht en in aanraking kwam met 'ringboll'. Geheel ten onrechte had de sport jaren lang een wat suffig imago. Wie echter op een trainingsavond op de prachtige accommodatie van DOT op sportpark De Rusheuvel rond loopt komt al snel op andere gedachten.

Door Dick Hubertus

Een mooi, groot clubhuis, twee kunstgrasvelden met lichtmasten, een strak eigentijds clubtenue en druk bezette velden waar serieus getraind wordt. Vanaf het riante terras heb je een mooi overzicht op het complex.

De Osse korfbalclub Doel Op Tijd werd opgericht in 1930 en heeft driehonderd leden. Twintig teams, waarvan twaalf juniorenploegen, spelen competitie. DOT heeft ook een G-team. Het eerste team speelt zowel in de zaal als op het veld in de tweede klasse. De veldcompetitie loopt van september tot eind oktober en de wedstrijden in de zaalcompetitie worden van november tot en met maart in de Mondriaanhal gespeeld. Femke van der Meer en Wouter Jansen Venneboer spelen in het eerste team. Al op jonge leeftijd waren in de ban van korfbal, Femke was 7 jaar en Wouter pas 5 jaar toen ze lid werden.

'Uitgaan van je kracht'
In het dagelijks leven is Wouter Jansen Venneboer (27) sportdocent op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Over zijn fascinatie voor de korfbalsport vertelt hij: "Het leuke is dat je in gemengde teams speelt waarbij het onderling respect groot is. Korfbal is een spel van snel omschakelen van aanval naar verdediging. Het is een heel tactisch spel. Zo kan ik zelf goed rebounden, maar als ik een vent van 2 meter als tegenstander heb dan moet iemand anders aan de bak. Enerzijds moet je natuurlijk uitgaan van je eigen kracht, maar ook inspelen op de specifieke kwaliteiten van de tegenstander. De coach speelt daarin een belangrijke rol."

Wereldkampioen
Femke van der Meer (31) geeft les aan groep 7 van een basisschool in Den Bosch. Zij legt uit: "Nederland is toonaangevend op korfbalgebied en regerend wereldkampioen. In het westen van ons land zijn nog veel meer clubs dan hier in het zuiden. In de dorpen in de omgeving hebben we ook wel damesteams omdat het daar moeilijker is een gemengde ploeg op de been te brengen. De mannen gaan daar vaak liever voetballen. Wij trainen twee keer per week en worden ondersteund door een fysiotherapeute van Topfysio die de warming up, de conditie- en de krachttraining verzorgt."

Wouter constateert dat de sport door de jaren sterk is geëvolueerd. Hij zegt: "Het spel is veel dynamischer geworden, je moet snel bewegen, snel vrijlopen, snel schakelen. De sport is ook fysieker geworden. Met name onder de korf wordt door de scheidsrechters meer, gecontroleerd, fysiek contact toegelaten. Hoe hoger je speelt, hoe meer er wordt toegestaan."

Bruisende club
Femke en Wouter zijn het er over eens dat DOT een warme club is. Wouter: "Het is hier altijd gezellig. Er heerst een grote saamhorigheid en een fijne sfeer in de club. Bij thuiswedstrijden hebben we altijd veel publiek. Met trommels en liedjes worden wij aangemoedigd. Iedereen is hier welkom en iedereen kent iedereen. De club leeft en er wordt alles aan gedaan om DOT bruisend te houden: toernooien, jeugdkampen, disco's, bbq's en activiteiten rond carnaval en Pasen. We hebben veel vrijwilligers en een goed draaiende kantine."

Meer berichten