Taurossen in de uiterwaarden van de Oude Maasbocht Keent. De wandeling van Brabants Landschap op zondag 14 juli gaat ook naar deze kolossen op zoek.
Taurossen in de uiterwaarden van de Oude Maasbocht Keent. De wandeling van Brabants Landschap op zondag 14 juli gaat ook naar deze kolossen op zoek. (Foto: René van den Heuvel)

Op zoek naar de oerrund in Keent

  Toerisme

KEENT - Brabants Landschap houdt zondag 14 juli een struintocht door de verruigde uiterwaarden van de oude Maasbocht in Keent. Bijzondere aandacht tijdens deze natuurwandeling met gids, gaat uit naar de Tauros en de Exmoorpony. Deze dieren vormen de kuddes die het natuurgebied begrazen.

De wandeling met gids begint om 10.00 uur in het infopunt van Brabants Landschap aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent. Tijdens de wandeling komen ook de natuurontwikkeling en de waterveilgheid aan de orde. Deze maandelijkse struintocht, Rondje Keent, gaat vooral over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de grote grazers in het gebied. We starten om 10.00 uur bij het infopunt en zijn rond 12.30 uur terug. Parkeren kan op het terrein van het infopunt en deelname is gratis. Na afloop is er koffie, thee of chocolademelk in het infopunt. Aanmelden is niet nodig.

Hand in hand
In het natuurgebied van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Waterberging en natuurontwikkeling gaan hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de natuur. Door kruising en selectie met oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het oerrund, de Tauros. Deze was de voorouder van alle koeien in Europa. De runderen zorgen samen met de Exmoorpony's ervoor dat het gebied open blijft om water uit de Maas te kunnen bergen bij een hoogwaterstand en nieuwe natuur een kans te geven.

Brabants Landschap
De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder meer doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Meer informatie over het werk van Brabants Landschap staat op de website van de natuurbeheerders. Voor vragen over deze wandeling kan men contact opnemen met René van den Heuvel, coördinator infopunt Keent, via 06-570 183 01 of via e-mailadres info.keent@gmail.com.

Meer berichten